Farligt med micropopcorn?

Hej, son på snart 4 år tycker om att äta popcorn så ibland får han micropopcorn. Nu har jag sett att det tydligen finns ett farligt ämne "PFAS" i som inte alls är bra. Stämmer detta? Hur farligt är detta?

Med vänliga hälsningar Nadia

Kommentarer

 • Hej!

  Om man får i sig stora mängder PFAS under lång tid kan dessa ämnen ha skadliga effekter på människors hälsa. Det är dock ingen fara att äta micropopcorn då och då. Däremot är det onödigt att PFAS finns i förpackningen, eftersom det finns andra alternativ. Det är bra att som konsument ställa krav på tillverkarna.

  PFAS är en grupp av ämnen som tyvärr finns i vår miljö. De har använts flitigt i brandskum och för impregnering. Eftersom de finns i miljö hamnar de också i maten och vi får i oss ämnet genom dricksvattnet och till exempel genom att äta fisk.

  Vi exponeras också till viss del indirekt via livsmedelsförpackningar (till exempel fettavstötande pappersförpackningar till micropopcorn) som kan innehålla PFAS som migrerar från förpackningen till livsmedlet. Kunskapen om hur mycket PFAS vi får i oss via livsmedelsförpackningar är begränsad.

  Mer att läsa finns på Livsmedelverkets hemsida om giftigheten hos PFAS
  (Uppdaterad )

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Din e-postadress visas aldrig för andra, bara ditt namn om vi lägger ut ditt inlägg i forumet.