Till senaste kommentaren

Färdigkokt julskinka från butik gravid

Hej,
Jag undrar om man kan köpa färdigkokt julskinka från butik och äta utan risk som gravid. Eller måste man hetta upp den hemma innan den äts?
Hur länge kan man ha en öppnad julskinka i kylen innan den blir ”för gammal” att äta för en gravid.
Ofta är ej julskinkorna försedda med förpackningsdatum, utan endast utgångsdatum vilket kan vara 2 månader framåt.
Mvh Elin

Kommentarer

  • Hej
    Ja du kan äta hel färdigkokt julskinka när du är gravid. Du behöver inte hetta upp den.

    Kokas i sin förpackning
    Det beror på att julskinkorna läggs i sin förpackning innan de kokas. Förpackningen är en slags påse som krymper och omsluter skinkan under kokningen. Den färdigkokta, förpackade julskinkan riskerar därför inte att förorenas efter kokningen. Den blir ungefär som en slags "konserv". Det är därför som färdigkokta julskinkor har förhållandevis lång hållbarhet.

    Cirka en vecka, upphettad eller eventuellt frys in
    Skinka i öppnad förpackning kan du äta kall åtminstone en vecka. Har du rejält kallt i kylen, det vill säga 4 grader, klarar den sig något längre.

    Ett annat tips att rädda skinkan om du har mycket över är att frysa in den i ett tidigt skede för att äta senare.

    Med vänlig hälsning
    Åsa R
    (Uppdaterad )
  • Hej,
    kan jag som gravid äta julskinka från butik som är färdigskivad? Dvs förpackad i skivor?
    Agnes
  • Hej Agnes,

    Du kan äta färdigskivad julskinkad när du är gravid förutsatt att den har varit förpackat i högst en vecka. Om det har gått mer än en vecka kan du äta pålägget i en tillagad rätt, som värms till rykande het.

    Med vänlig hälsning
    Catarina
  • Hej! Jag undrar gällande vad som gäller kring när man kokar sin julskinka själv
    Vi har köpt en färsk skinka med ben som först ligger i ett saltlag i 2 veckor ( svalt ) som sedan kokas till en innertemperatur på 70grader samt briljeras
    anser ni att denna går att äta som gravid?

    Mvh Agnes
    Agnes
  • Hej,

    Det är samma råd som vid köpt färdigkokt hel skinka det vill säga att i öppnad förpackning kan du äta den kall åtminstone en vecka. Har du rejält kallt i kylen, det vill säga 4 grader, klarar den sig något längre. Därefter kan du äta skinkan upphettad i en maträtt.

    Med vänliga hälsningar
    Catarina
  • Hej om jag har köpt en färdigkokt julskinka och sen grilljerar den i ugnen med senap o ströbröd o de i ugnen, är de säkert att äta den då? Och hur länge?

    Sanna
  • Hej det framgår inte när den färdigskivade julskinkan är förpackad bara bäst före datumet. Är det okej att äta den eller inte?

    Sanna
  • Hej Sanna!

    Tack för dina frågor! Jag besvarar dina båda frågor nedan.

    1. Ja, det går bra att äta den griljerade kokta julskinkan även som gravid. Som det står ovan i tråden så kokas julskinkan i sin förpackning. Den färdigkokta, förpackade julskinkan riskerar därför inte att förorenas efter kokningen. Skinka i öppnad förpackning kan du äta kall åtminstone en vecka. Har du rejält kallt i kylen, det vill säga 4 grader, klarar den sig något längre.

    2. Du behöver ha koll på när den färdigskivade julskinkan förpackades. Du kan äta färdigskivad julskinkad när du är gravid förutsatt att den har varit förpackat i högst en vecka. Detta för att färdigskivad julskinka kan ha förorenats med listeria vid skivningen.

    Förpackningsdag är frivilligt uppgift
    Märkningen med förpackningsdatum är dock en frivillig uppgift. Företagen måste inte märka sina förpackningar med den uppgiften. Det innebär att en del tillverkare väljer att märka ut det medan andra inte gör det.

    Utgå från bäst före datum och räkna bakåt
    Bäst före-datum är däremot obligatoriskt, men olika produkter brukar ha olika lång hållbarhetstid. Det du kan göra om det saknas förpackningsdatum är att kontakta företaget som tillverkat den färdigskivade julskinkan och fråga hur många dagar/veckors hållbarhet den har. Kontaktuppgifter ska finnas på förpackningen. Sedan kan du utifrån "dagens datum" räkna bakåt utifrån bäst före-datumet för att ta reda på hur länge sedan den förpackades.

    Alternativ användning
    Om det gått mer än en vecka sedan pålägget förpackades går det utmärkt att använda det i tillagade rätter som pajer, varma mackor, pizzor med mera. All rykande varm mat är säker med avseende på listeria.

    Med vänlig hälsning
    Catarina

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Din e-postadress visas aldrig för andra, bara ditt namn om vi lägger ut ditt inlägg i forumet.