Etylenoxid i flera produkter - hur farligt är det?
Det är mycket larm om etylenoxid nu och att produkter återkallas pga att de är kontaminerade. Tycker det känns väldigt läskigt och osäkert, och att man inte vet vad som är säkert att äta. Hur ställer ni er till detta?
Följ inlägget
0
följare
och tack för din fråga.
De livsmedel som återkallats innehåller mycket små mängder av etylenoxid och det finns ingen akut risk för hälsan. Men med den kunskap vi har idag går det inte att utesluta att etylenoxid kan ge en ökad hälsorisk om man utsätts för det under längre perioder. Livsmedel som innehåller etylenoxid får därför inte säljas inom EU.
Stränga regler inom EU
Tyvärr är det omöjligt att helt undvika att skadliga ämnen hamnar i maten. Ämnen som kan vara skadliga för hälsan kan bildas naturligt i maten (till exempel mögelgifter) eller vid tillagning (PAH, akrylamid) eller hamna där på grund av miljöförorening eller att man medvetet tillsätter kemiska ämnen (till exempel tillsatser och bekämpningsmedel). EU har striktare kemikalieregler och livsmedelslagstiftning än många andra länder, vilket ger konsumenter ett ökat skydd.
Etylenoxid förbjudet i livsmedelsproduktion inom EU
Exempelvis är etylenoxid tillåtet som bekämpningsmedel utanför EU, men i EU är det förbjudet inom livsmedelsproduktionen. Provtagning görs regelbundet för att upptäcka förbjudna ämnen och åtgärder vidtas snarast, såsom återkallanden för att skydda konsumenter. Att flera produkter på kort tid nu dragits tillbaka är ett bevis på att kontrollen fungerar.
Vad kan man göra som konsument?
Ät gärna så varierat som möjligt, med mycket frukt, grönsaker och bär. Då får man i sig de näringsämnen man behöver. Dessutom minskar risken att få i sig för mycket av något skadligt ämne samtidigt som kroppens naturliga skydd mot negativa hälsoeffekter av dessa ämnen stärks.
På vår webbplats kan du läsa mer om etylenoxid.
Välkommen igen om du har fler frågor!