Erukasyra i raps

Hej jag har läst att raps "från början" innan den modifierades innehöll hög halt erukasyra som kan vara giftigt och leda till hjärtproblem. Jag äter mkt rapsolja och hur vet jag att rapsoljan är låg i erukasyra? Finns raps med höghaltig erukasyra inte kvar längre på jorden? Bör jag se upp varifrån rapsoljan har sitt ursprung? Finns tips på litteratur kring detta? Mvh Robert
Robert

Kommentarer

 • Hej,
  och tack för dina frågor.

  Erukasyra
  När raps långt tillbaka i tiden började odlas hade det ett högt innehåll av erukasyra. Eftersom vissa studier visar på att detta ämne är skadligt för människor har jordbruket arbetat med att få bort det ur rapsen. Man har använt sig av traditionell växtförädlingsteknik där rapsfröna har förädlats och rapsolja som idag säljs som livsmedel innehåller ett lågt och accepterbart innehåll av erukasyra. Det gäller alla matoljor på marknaden, oavsett ursprungsland.

  Det finns gränsvärden för hur mycket erukasyra oljor får innehålla, det regleras av en EU-förordning.

  Variera
  För att få i sig alla viktiga näringsämnen som finns och minska risken för onyttiga ämnen är det alltid bra att variera. Därför kan det vara bra att använda olika typer av fett som olivolja, rapsolja och emellanåt variera med olja från olika företag.

  Välkommen igen!

  Ingela
  (Uppdaterad )

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Din e-postadress visas aldrig för andra, bara ditt namn om vi lägger ut ditt inlägg i forumet.