Till senaste kommentaren

Egen brunn - vilka ämnen bör ingå vid kontroll?

Om ett företag som sysslar med vattenanalyser säger att ett provtagningspaket de säljer, följer bedömningen för Livsmedelsverkets råd om enskild dricksvattenförsörjning. Vilka ämnen ska då kontrolleras? Om b.la Arsenik inte finns med i analysen. Får man då säga att det följer Livsmedelsverkets råd om enskild dricksvattenförsörjning?
Joakim

Kommentarer

 • Hej Joakim!

  På vår webbsida Detta undersöks i en vattenanalys listas de analyser som Livsmedelsverket rekommenderar att man utför för egen brunn eller andra små dricksvattenanläggningar.

  Med vänlig hälsning
  Christina L
  (Uppdaterad )
 • vilka företag är godkända att utföra vattenprov?
  Vid normal analys:
  Är det både mikrobiologiska och fysikaliska analyser som ska ingå?

  Birgitta Grahe
 • Hej!
  Tack för din fråga.

  Normal analys
  I en normal analys ingår mikrobiologiska, kemiska och fysikaliska analyser. Normal analys räcker i de flesta fall. Men ibland, till exempel vid misstanke om förorening eller om det råder särskilda förhållanden där din brunn är belägen, kan listan över analyser behöva kompletteras.

  Kontakta kommunen
  Det kan även vara klokt att först kontakta din kommun för att ta reda på om det finns några särskilda problem i det område du bor, till exempel föroreningar från industrier eller en viss berggrund som som innehåller skadliga metaller.

  Analyslaboratorier
  Det finns ett antal analysföretag som utför dricksvattenanalyser i Sverige. Livsmedelsverket rekommenderar inget särskilt, bara att det bör vara ackrediterat för dricksvattenanalys. Ackrediteringen är ett kvitto på att det går att lita på att analysen utförs på ett kvalitetssäkrat sätt.

  Läsa mer
  Jag bifogar en länk till vår sida om provtagning och analys. Där kan du läsa mer om hur du går tillväga.

  Med vänlig hälsning,
  Åsa R

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Din e-postadress visas aldrig för andra, bara ditt namn om vi lägger ut ditt inlägg i forumet.