Behöver mitt företag ha en HACCP-plan?
Hej! Jag har precis börjat jobba i ett skolkök. Jag undrar om man måste ha en HACCP plan? Och vad för egenkontroll man måste ha?
Det som finns är städrutiner, rutiner kring specialkost, temperaturmätning av mat, temperaturkontroll av vattenbad och kyl och frysars temperatur och flera saker som jag missar nu.
Temperaturen av mat måste inte dokumenteras, om jag förstått rätt, men den ska göras.
Är det något som missas? Hur gör jag en HACCP plan om jag måste ha en?
Mvh Emelie
Det som finns är städrutiner, rutiner kring specialkost, temperaturmätning av mat, temperaturkontroll av vattenbad och kyl och frysars temperatur och flera saker som jag missar nu.
Temperaturen av mat måste inte dokumenteras, om jag förstått rätt, men den ska göras.
Är det något som missas? Hur gör jag en HACCP plan om jag måste ha en?
Mvh Emelie
Följ inlägget
0
följare
Tack för din fråga.
HACCP är en del av tre i ett så kallat hanteringssystem för livsmedelssäkerhet (även kallat egenkontroll), som de flesta livsmedelsföretagare måste ha. De andra delarna är de så kallade grundförutsättningarna och spårbarhet. Delarna går till stor del i varandra. Hur man bygger upp sin egenkontroll kan variera.
Du kan läsa mer om detta på Kontrollwiki, Livsmedelsverkets webbplats för fördjupad information. Jag föreslår att du börjar med sidan Livsmedelssäkerhet och hygien och dess underliggande sidor.
Du kan också få hjälp och tips från en passande branschriktlinje. Där finns branschriktlinjer för restaurang och offentlig säker mat, som kan vara intressanta att ta del av.
Lycka till!