Egen inlagd vitlök i olja - risk för botulism?
Hej,
Vi lägger ofta in vitlök i olivolja i en burk som vi förvarar i kyl. Jag hörde att bakterier kan bildas och man kan bli sjuk i Botulism om man har den i rumstemeratur. Hur ska vi göra för att undvika detta - ska man koka upp vitöken först eller räcker det med att endast förvara burken i kylen?
Vi lägger ofta in vitlök i olivolja i en burk som vi förvarar i kyl. Jag hörde att bakterier kan bildas och man kan bli sjuk i Botulism om man har den i rumstemeratur. Hur ska vi göra för att undvika detta - ska man koka upp vitöken först eller räcker det med att endast förvara burken i kylen?
Följ inlägget
1
följare
Hej
Tack för din fråga.
Hemmagjord olja
Det stämmer att det inte är lämpligt att förvara hemmagjord vitlöksolja i rumstemperatur. Det skulle kunna finnas sporer av bakterien Clostridium botulinum på vitlöken. Miljön i oljan skapar en miljö som gör att bakterien trivs och kan föröka sig om sporer av bakterien finns på vitlöksklyftorna. Det är dock omöjligt att uppskatta hur vanlig den är.
I rumstemperatur kan C. botulinum föröka sig snabbt om den trivs. I kylen bromsas tillväxten, men vissa stammar kan föröka sig ner till 3 grader. Därför är hållbarheten i kyl också begränsad. För att bakterien ska växa och bilda botulinumtoxin behöver den vId fyra grader några dagar innan den börjar föröka sig. Vid 8 grader går det fortare.
Industriellt tillverkad smaksatt olja
Inom industrin behandlas ingredienserna med olika koncentrationer av citronsyra eller fosforsyra för att sänka pH-värdet i de grönsaker/örter som läggs in. Det saknas emellertid vetenskapliga underlag som beskriver hur ett sådant förfarande kan tillämpas på ett säkert sätt i hemmet.
Läsa mer
Här kan du läsa mer om heminläggningar av grönsaker.
Med vänlig hälsning,