Egen gravad lax - gravid

Hej!
Jag har läst vad som gäller när man köper gravad lax som är vakuumförpackad och datumen som gäller där. Ifall man köper en egen färsk lax från affären för att grava vad är det viktigt att tänka på då som gravid? Ifall man fryser den när den väl är gravad och sedan tinar den när den väl ska ätas gör det någon skillnad?

Kommentarer

 • Hej
  Det går bra att göra och äta egengravad lax när du är gravid.

  Det som du bör tänka på är att använda en fiskråvara som är så färsk som möjligt, några få dagar gammal. Alternativt kan du använda tinad fryst fisk. När fisken är färdiggravad kan du äta den inom en vecka om du förvarar den i kylen. Annars går det jättebra att frysa in den för att äta senare.

  Detta finns även beskrivet i våra råd om listeria.

  Med vänlig hälsning
  Åsa R
  (Uppdaterad )
 • Kan man göra den gravade laxen på köpt vakumförpackad lax som man själv fryst i 3 dygn?
  Mimmi
 • Hej Mimmi,
  tack för frågan.

  Om man köper vakumförpackad lax och vill grava den behöver den alltid vara nyförpackad, även om man fryser in den innan gravning. Listeriabakterien, som kan vara problem här, dör inte i frysen.

  Vänliga hälsningar


  Ingela
  (Uppdaterad )
 • Hej!
  Hur många dagar räknas som ”några få” när det kommer till dagar sen förpackning av färsk lax (tex Salma)?
  Johanna
 • Hej och tack för frågan.

  3-5 dagar räknas som några få.

  Vänliga hälsingar
  Ingela
  (Uppdaterad )
 • Hej, kan man köpa färsk lax (som vakuumförpackats högst 2-3 dagar innan) och frysa ner, för att sedan ta upp och tina när det närmar sig jul?
  Mia
 • Hej
  Ja, det går jättebra att frysa in fisken för att ta upp och grava den vid ett senare tillfälle.

  Med vänlig hälsning
  Åsa R
 • Hej! Detta kanske bara upprepar ovan fråga men jag blir förvirrad av att det hela tiden blandas in ”vakuumförpackad” i svaren. Jag har köpt färsk lax i affären, och tänker frysa den i tre dygn för att bli av med eventuella parasiter, för att därefter grava den i två dygn och sen äta. Går detta bra för mig som är gravid? Jag vet inte hur länge affären hade laxen innan jag köpte det.
  Elin
 • Hej, och tack för frågan.

  Vakuumförpackning eller annan förpackning spelar inte någon roll i sammanhanget. När fisken man köper är förpackad (på ena eller andra sättet) behöver man som gravid veta när den förpackades.

  Upphetta fisken du köpte
  Eftersom du inte vet hur länge fisken varit förpackad när du köpte den är den inte säker att äta utan föregående upphettning/tillagning när man är gravid. i frysen dör inte eventuella listeriabakterier.

  Vänliga hälsningar och välkommen igen.
  Ingela
 • Hej! Tack för ditt svar! Vet inte om man ska kalla den förpackad, den låg i fiskdisken. Jag har förstått det som att färsk fisk blir dålig innan listeria hinner växa till? Men jag har kanske missförstått.
  Elin
 • Hej igen,
  fisk som säljs från fiskdisken, som alltså ligger där oförpackad, räknas som färsk. Och då är det den tidpunkten som räknas som förpackningsdatum.

  Vänliga hälsningar
  Ingela

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Din e-postadress visas aldrig för andra, bara ditt namn om vi lägger ut ditt inlägg i forumet.