Egen gravad lax - gravid
Hej!
Jag har läst vad som gäller när man köper gravad lax som är vakuumförpackad och datumen som gäller där. Ifall man köper en egen färsk lax från affären för att grava vad är det viktigt att tänka på då som gravid? Ifall man fryser den när den väl är gravad och sedan tinar den när den väl ska ätas gör det någon skillnad?
Jag har läst vad som gäller när man köper gravad lax som är vakuumförpackad och datumen som gäller där. Ifall man köper en egen färsk lax från affären för att grava vad är det viktigt att tänka på då som gravid? Ifall man fryser den när den väl är gravad och sedan tinar den när den väl ska ätas gör det någon skillnad?
Följ inlägget
5
följare
Det går bra att göra och äta egengravad lax när du är gravid.
Det som du bör tänka på är att använda en fiskråvara som är så färsk som möjligt, några få dagar gammal. Alternativt kan du använda tinad fryst fisk. När fisken är färdiggravad kan du äta den inom en vecka om du förvarar den i kylen. Annars går det jättebra att frysa in den för att äta senare.
Detta finns även beskrivet i våra råd om listeria.
Med vänlig hälsning
tack för frågan.
Om man köper vakumförpackad lax och vill grava den behöver den alltid vara nyförpackad, även om man fryser in den innan gravning. Listeriabakterien, som kan vara problem här, dör inte i frysen.
Vänliga hälsningar
Hur många dagar räknas som ”några få” när det kommer till dagar sen förpackning av färsk lax (tex Salma)?
3-5 dagar räknas som några få.
Vänliga hälsingar
Ja, det går jättebra att frysa in fisken för att ta upp och grava den vid ett senare tillfälle.
Med vänlig hälsning
Vakuumförpackning eller annan förpackning spelar inte någon roll i sammanhanget. När fisken man köper är förpackad (på ena eller andra sättet) behöver man som gravid veta när den förpackades.
Upphetta fisken du köpte
Eftersom du inte vet hur länge fisken varit förpackad när du köpte den är den inte säker att äta utan föregående upphettning/tillagning när man är gravid. i frysen dör inte eventuella listeriabakterier.
Vänliga hälsningar och välkommen igen.
fisk som säljs från fiskdisken, som alltså ligger där oförpackad, räknas som färsk. Och då är det den tidpunkten som räknas som förpackningsdatum.
Vänliga hälsningar