Välkommen!
Vi svarar enbart under vardagar. Om du söker här i forumet kanske du får hjälp av våra tidigare svar på liknande frågor. Sök också gärna på vår webb.
Alla frågor hanteras säkert i vårt system. När du får ett svar innehåller det en länk. Den länken är det bara du som kan nå. För att någon annan ska kunna se svaret krävs att vi aktivt lagt ut det synligt i forumet.
Skulle vi välja att synliggöra din fråga för andra, tar vi först bort personliga uppgifter. Andra kan då inte se vem frågan kommer från. Det är bra om du också tänker på att inte ange uppgifter i själva frågan som skulle kunna kopplas just till dig.
Läs mer i vår policy nedan.
Alla ska känna matglädje och må bra av maten
Tack för din fråga!
Hur fungerar mikrovågsugn
Förenklat sagt, tillagning av mat i mikrovågsugn sker med hjälp av en magnetron i mikron. Denna tillförs ström pulsvis och då bildas elektromagnetiska fält. Polära molekyler, främst vatten, börjar då vibrera. När de sätts i rörelse alstras värme, vilket gör att maten värms upp. Det finns dock inte någon sanning i att konsumtion av mikrovågsvärmd mat skulle orsaka hälsorisker. Det finns inga vetenskapliga studier som visar detta, utan det är skrönor som sprids.
Påverkan på maten
Det man vet är att mat som värms i mikron kan bli väldigt varm. Värmen gör i sin tur att proteinstrukturer i t.ex. bröstmjölk och blod denaturerar (ändrar form och funktion) och att värmekänsliga vitaminer i t.ex. grönsaker bryts ner. Detta sker också när du värmer mat på spisen. Det är alltså värmen som gör att proteiner denaturerar och att vitaminer inaktiveras. Att proteiner denaturerar är i sig inget näringsmässigt problem eftersom det innebär att aminosyrorna blir fria och biotillgängligheten för proteinet ökar.
Skonsam tillagning
Faktum är att tillagning och uppvärmning av mat i mikrovågsugn är ett av de skonsammaste sätten att tillaga mat. De stora fördelarna med matlagning i mikrovågsugn är att det görs i en liten vattenmängd och att tillagningen ofta sker under kortare tid än exempelvis kokning och ugnstekning. Det har betydelse för de vitaminer som är känsliga för urlakning till vatten och oxidation. Mineralförluster är framförallt beroende av urlakning till vatten och mikrovågstillagning ger generellt små förluster tack vare den mindre mängden vatten.
Läs gärna på vår webbplats hur olika näringsämnen påverkas vid tillagning.
Vänligen,