Sök gärna bland tidigare frågor i forumet så kan du snabbt få svar. Företag finner även svar på Företagande, regler & kontroll. Gravida kan använda "Fråga Liv" via Mat för gravida.
Livsmedelsverket ger inte personliga kostråd. Vi ger generella råd om mat, dricksvatten, matvanor och hälsa, och generella svar på företagsfrågor om kontroll och regler. Vid specifika företagsfrågor, kontakta din kontrollmyndighet.
Frågorna hanteras säkert. Ditt svar innehåller en länk som bara du når. Ange inte uppgifter som kan kopplas till dig. Om vi synliggör frågor, tar vi bort personliga uppgifter. Du måste inte ange ditt riktiga namn men mejladress behövs för att få svar.
Läs mer i vår policy nedan.
Tack för din fråga!
Hur fungerar mikrovågsugn
Förenklat sagt, tillagning av mat i mikrovågsugn sker med hjälp av en magnetron i mikron. Denna tillförs ström pulsvis och då bildas elektromagnetiska fält. Polära molekyler, främst vatten, börjar då vibrera. När de sätts i rörelse alstras värme, vilket gör att maten värms upp. Det finns dock inte någon sanning i att konsumtion av mikrovågsvärmd mat skulle orsaka hälsorisker. Det finns inga vetenskapliga studier som visar detta, utan det är skrönor som sprids.
Påverkan på maten
Det man vet är att mat som värms i mikron kan bli väldigt varm. Värmen gör i sin tur att proteinstrukturer i t.ex. bröstmjölk och blod denaturerar (ändrar form och funktion) och att värmekänsliga vitaminer i t.ex. grönsaker bryts ner. Detta sker också när du värmer mat på spisen. Det är alltså värmen som gör att proteiner denaturerar och att vitaminer inaktiveras. Att proteiner denaturerar är i sig inget näringsmässigt problem eftersom det innebär att aminosyrorna blir fria och biotillgängligheten för proteinet ökar.
Skonsam tillagning
Faktum är att tillagning och uppvärmning av mat i mikrovågsugn är ett av de skonsammaste sätten att tillaga mat. De stora fördelarna med matlagning i mikrovågsugn är att det görs i en liten vattenmängd och att tillagningen ofta sker under kortare tid än exempelvis kokning och ugnstekning. Det har betydelse för de vitaminer som är känsliga för urlakning till vatten och oxidation. Mineralförluster är framförallt beroende av urlakning till vatten och mikrovågstillagning ger generellt små förluster tack vare den mindre mängden vatten.
Läs gärna på vår webbplats hur olika näringsämnen påverkas vid tillagning.
Vänligen,