Välkommen!
Vi svarar enbart under vardagar. Om du söker här i forumet kanske du får hjälp av våra tidigare svar på liknande frågor. Sök också gärna på vår webb.
Alla frågor hanteras säkert i vårt system. När du får ett svar innehåller det en länk. Den länken är det bara du som kan nå. För att någon annan ska kunna se svaret krävs att vi aktivt lagt ut det synligt i forumet.
Skulle vi välja att synliggöra din fråga för andra, tar vi först bort personliga uppgifter. Andra kan då inte se vem frågan kommer från. Det är bra om du också tänker på att inte ange uppgifter i själva frågan som skulle kunna kopplas just till dig.
Läs mer i vår policy nedan.
Alla ska känna matglädje och må bra av maten
Det pågår ett arbete på Livsmedelsverket just nu med att revidera de rekommendationer som idag finns för PFAS i dricksvatten. Gränsvärden för PFAS i dricksvatten kommer från 2023 att gälla för hela EU.
Nya gränsvärden för PFAS i dricksvatten inom EU
EU beslutade i december 2020 att införliva gränsvärden för PFAS i ett nytt dricksvattendirektiv. Dessa värden är bindande för alla länder inom EU. Direktivet införs i de nationella dricksvattenföreskrifterna senast den 12 januari 2023.
Dricksvattendirektivet från EU är ett så kallat minimidirektiv. Det innebär att medlemsstaterna kan välja att införa striktare lagstiftning i sina nationella regler om det finns skäl för detta.
Livsmedelsverkets arbete
Livsmedelsverkets målsättning är att införa ett nationellt gränsvärde för PFAS i dricksvatten i samband med att dricksvattendirektivet införs i de nationella dricksvattenföreskrifterna. Gränsvärdet bör vara anpassat efter förhållanden i svenskt dricksvatten och också ta hänsyn till Efsas hälsobaserade riktvärde från 2020 så långt det är möjligt.
Läs gärna mer om PFAS på Livsmedelsverkets webbplats.
PFAS - Poly- och perfluorerade alkylsubstanser
Riskhantering PFAS i dricksvatten och egenfångad fisk