Till senaste kommentaren

Gäller de nya reglerna för en stugby?

Gäller de nya dricksvattenföreskrifterna även en stugbyförening som förser sina medlemmar med dricksvatten ?

Annette

Kommentarer

 • Hej,
  De nya dricksvattenföreskrifterna förändrar ingenting om vilka anläggningar som omfattas, utan de som omfattas av SLVFS 2001:30 omfattas även av de nya dricksvattenföreskrifterna som börjar gälla 1 januari 2023. Det vill säga en dricksvattenanläggning som i genomsnitt producerar eller tillhandahåller minst 10m3/dygn eller försörjer 50 personer med dricksvatten omfattas av föreskrifterna. Kommersiella eller offentliga verksamheter omfattas alltid av föreskrifterna. Läs gärna mer om de nya föreskrifterna i Livsmedelsverkets frågor och svar.

  Vänliga hälsningar
  //Ellen


  Ellen
 • Hej om en stugby levererar dricksvatten säg till 250 hushåll mellan påsk- och All helgonahelgen ska det räknas som ett genomsnitt på hela året då? Och hur ska man räkna - antal hushåll x antal(?) personer/hushåll  dividerat med antalet dagar på ett år? Var går gränsen för när även dessa borde ska räknas som livsmedelsföretag? Kan det ses som kommersiell verksamhet då de tar en avgift vari ingår bl.a. vattendistribution?
  Gunela
 • Hej Gunela,

  Tack för din fråga!

  Storleksgränsen om 10 kubikmeter per dygn eller försörjning av 50 personer, som avgör om man omfattas av dricksvattenföreskrifterna LIVSFS 2022:12 eller ej, är mycket riktigt ett genomsnitt för året. Precis som du säger kan det vara väldigt många som nyttjar vattnet under en kort period, medan det är en lägre förbrukning under resten av året.

  I Kontrollwiki, där all vår vägledning för företag och inspektörer finns, har vi ett räkneexempel som man kan använda sig av för fritidshusområden och liknande. Läs under rubriken Hur beräknar man antalet försörjda personer? på sidan När ska lagstiftningen om dricksvatten tillämpas?

  Om vatten tillhandahålls som en del av en offentlig eller kommersiell verksamhet så omfattas den av dricksvattenföreskrifterna oavsett hur stor eller liten den är. Ett exempel på kommersiell verksamhet är om man hyr ut tillfälligt boende med fler än 8 bäddar. Du hittar mer information och exempel om detta på länken ovan, fast längre ner på samma sida.

  Om du är osäker kan du alltid prata med kontrollmyndigheten, det vill säga kommunens miljökontor eller motsvarande. I slutänden är det de som avgör om en anläggning behöver registreras eller inte.

  Vänligen,
  Paulina
 • Hej! Vi är en samfällighet bestående av 89 små fastigheter(endast 27 kvm/hus) som i samband med en nyinstallation av avlopp samtidigt kommer se över vår 50 år gamla vattenanläggning.
  Den nuvarande gemensamma anläggningen levererar endast sommarvatten.
  När vi ska ersätta den gamla vattenanläggningen med ny, så överväger vi i så fall att se till att vi kan få året-runt-vatten.

  I ca 10 hus bor man permanet i enmanshushåll, medans i de 79 övriga fastigheterna endast nyttjas som sommarboende av 1-3 personer/fastighet.

  Vilka regler gäller för oss om vi fixar året-runt-vatten i hela området?
  Om jag räknar på samma sätt som ni har gjort i ert räkneexempel så får jag siffran 27.
  Korrekt räknat?

  Mitt Räkneexempel

  Ett nytt vattenverk skulle i så fall tillhandahålla dricksvatten till 10 permanentboende personer och 79 hus­håll med fritidsboende

  Antal försörjda personer = 10+(79*2,5*(1/12)) = 27
  Därmed omfattas det väl inte vi av de nya före­skrifterna. Eller?

  Är det något särskilt vi måste beakta och ta hänsyn till vid installation av en ny gemensam vattenanläggning?


  Ronny
 • Hej Ronny,

  Tack för frågan!

  Din uträkning verkar stämma och er anläggning är därför för liten för att omfattas av dricksvattenföreskrifterna LIVSFS 2022:12.

  Vi har samlat information om små dricksvattenanläggningar för privat bruk på vår hemsida - där finns ett avsnitt om att anlägga brunn eller annan liten dricksvattenanläggning för privat bruk som du kanske kan ha nytta av. Utöver det som står där kanske det kan krävas någon form av anmälan av vattenverksamhet till länsstyrelsen. Det finns ett uttryckligt undantag från en sådan anmälan för anläggande av dricksvattenanläggning för en- till tvåfamiljsfastigheter, men er anläggning kommer vara större än så.

  Avslutningsvis så rekommenderar vi att man regelbundet låter undersöka sitt vatten, är det fler än en fastighet som försörjs av samma vatten rekommenderar vi att undersökningar görs varje år. Läs gärna mer på vår sida vattenprov och analys av dricksvattnet för privat bruk.

  Vänligen,
  Paulina

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Din e-postadress visas aldrig för andra, bara ditt namn om vi lägger ut ditt inlägg i forumet.