Till senaste kommentaren

Dricka alkohol när man är gravid eller ammar?

Är det okej att dricka alkohol när man är gravid eller ammar? Hur mycket kan man i så fall dricka?
Livsmedelsverket (Uppdaterad ) Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej!

  När man är gravid är Livsmedelsverkets råd att helt avstå från alkohol, så snart man tror att man är gravid.

  Alkoholkonsumtion kan leda till missfall och olika typer av skador på fostret och forskningen har inte kunnat slå fast en nivå av alkoholkonsumtion som är riskfri för fostret.

  När man ammar kan man dricka små mängder alkohol, se nedan.

  Inte ens lite - när man är gravid
  Även måttliga mängder alkohol kan skada fostret. Alkohol är skadligt under hela graviditeten och det finns ingen säker mängd eller tidpunkt för att dricka alkohol när man är gravid. Under de tre första månaderna av graviditeten är fostret som känsligast för kroppsliga missbildningar, medan hjärnans utveckling kan skadas under hela graviditeten. Livsmedelsverket råder därför gravida kvinnor att inte dricka alkohol alls.

  Lite är okej när man ammar
  Alkohol har inga positiva effekter för amningen, men enligt nuvarande forskning innebär det inga medicinska risker för barnet om mamman dricker måttliga mängder alkohol när hon ammar. Den mängd alkohol som barnet kan få i sig med bröstmjölken är mycket liten.

  Eftersom vi inte vet säkert hur alkohol påverkar barnet vid amning rekommenderar vi att ammande kvinnor bara dricker måttligt med alkohol, det vill säga inte mer än ett par glas vin eller motsvarande, ett par gånger i veckan.

  Varför bara lite?
  Eftersom det är etiskt tveksamt att göra kontrollerade studier kring alkohol, amning och eventuella effekter på det ammade barnet finns det tyvärr inte så mycket forskning på området. De studier som finns har gällt måttlig alkoholkonsumtion vid amning, men det saknas kunskap om hur en större eller mer regelbunden alkoholkonsumtion skulle kunna påverka barnet. Den forskning som finns visar inga medicinska risker för barnet om mamman dricker små mängder alkohol då och då.

  Det finns några studier som visar att barnets utveckling kan påverkas om mamman dricker alkohol och ammar. Alkohol kan också göra att bröstmjölksproduktionen minskar, att barnet dricker mindre mjölk och att barnets sömn blir störd. Det här kompenserar barnet för inom ett dygn, om mamman inte dricker alkohol under den tiden. Men det går alltså inte att säga säkert att alkoholkonsumtion inte spelar någon roll alls. Därför är Livsmedelsverkets råd att kvinnor som ammar dricker måttliga mängder alkohol.

  Viktigt för alla som tar hand om barnet
  Att dricka stora mängder alkohol, så att man blir berusad, kan påverka förmågan att ta hand om ett litet barn. Det gäller självklart alla som tar hand om barnet, inte bara mamman. Och det gäller även om barnet får modersmjölksersättning.

  Den här typen av information har inte Livsmedelsverket ansvar för, utan det är Folkhälsomyndigheten. De har en broschyr för nyblivna föräldrar, "Tänk efter i vilket sällskap du berusar dig", som handlar om detta.
  Tänk efter i vilket sällskap du berusar dig, Folkhälsomyndigheten

  Vänliga hälsningar
  Åsa B

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Din e-postadress visas aldrig för andra, bara ditt namn om vi lägger ut ditt inlägg i forumet.