Chips och godis till barn

Hej! Jag och min man är inte överens. Vi vill inte veta vem som har rätt och vem som har fel, men vi skulle behöva lite fakta som vägledning i vilka regler som ska gälla här hemma.
Hur mycket chips och godis bör våra barn (7och 9 år) äta? Ska de begränsas i veckodag, tidsintervall eller antal hekto? Eller kan det flöda fritt?
Hur förhåller detta sig till övrigt fika med bullar, kakor och efterrätter?
Inga problem i övrigt, inga allergier eller mediciner och de är smala båda två.
Mvh

Kommentarer

 • Hej
  Ni behöver inte avstå från att ge era barn godis och chips, men det är bra om ni inte ger så mycket.

  Kostråd-minska socker, salt och byt till nyttiga fetter
  Livsmedelsverkets generella kostråd är att minska intaget av tillsatt socker, salt och byta till nyttiga matfetter. Oljor och andra Nyckelhålsmärkta matfetter innehåller omättade fetter som det är bra att äta mer av.

  För mycket godis och chips kan bli på bekostnad av annan mat
  Om godis och chips får flöda fritt finns viss risk att det blir på bekostnad av annan mat. Om barn ska få i sig alla näringsämnen som kroppen behöver utan att gå upp i vikt, finns det inte plats för särskilt mycket godis, chips etc. Dessa livsmedel innehåller mycket energi i förhållande till näringsinnehållet. Socker ökar även risken för karies.

  Mindre än 10 energiprocent ska komma från tillsatt socker
  Ni behöver alltså inte avstå helt från exempelvis socker, men en tumregel är att mindre än 10 procent av det dagliga energibehovet bör komma från tillsatt socker.

  Energibehovet för 7-åringar är ungefär 1500-1700 kalorier per dag och mellan 1700-1800 kalorier per dag för 9-åringar. Då ett gram socker ger 4 kalorier blir det ungefär i intervallet max 37 - 45 gram tillsatt socker per dag för era barn.

  Tänk på att det inkluderar allt tillsatt socker, dvs även det som finns i till exempel bullar, kakor efterrätter, sötad yoghurt och frukostflingor.

  Inga tidsangivelser
  Utöver mängden har Livsmedelverket inga specifika rekommendationer för huruvida godis och snacks ska ätas en gång per vecka eller under ett visst tidsintervall.

  Med vänlig hälsning
  Åsa R
  (Uppdaterad )

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Din e-postadress visas aldrig för andra, bara ditt namn om vi lägger ut ditt inlägg i forumet.