Till senaste kommentaren

campylobacter i anka (som oftast serveras rosa/ej genomstekt)

Att kyckling bör serveras genomstekt p g a risk f campylobacterinfektion verkar de flesta ha anammat. Men, ankbröst serveras företrädesvis rosa/rött oavsett om det är på krogen eller i TV-rutan o innertemp i köttet rekommenderas vara 60grader.  FRÅGA: Är förekomsten av campylobacter lägre i ankbröst än i kyckling?
Helene

Kommentarer

 • Hej
  Campylobacter trivs generellt bra i tarmen på fåglar. Vi har dock inga uppgifter på om det skulle vara mer ovanligt med bakterien på ankkött jämfört med kyckling.

  De flesta sitter på ytan
  Därför bör du betrakta även ankkött som möjlig källa för bakterien. De flesta campylobacterbakterier sitter på köttytan. De hamnar där i samband med slakt.
  Campylobacterbakterier finns också inuti köttet, dock inte lika många som på ytan.

  Dör direkt vid 70 grader, tar längre tid vid lägre temperaturer
  Campylobacterbakterien dör nästan direkt vid 70 grader. Bakterien dör även vid lägre temperaturer men då tar det längre tid. Jag kan inte garantera att en snabb upphettning till 60 grader är tillräckligt, däremot skulle samma temperatur i sous vide-tillagning (långsam) i en timme eller mer ge ett säkert, rosa ankbröst. Många restauranger använder sig av den metoden.

  Fler blir sjuka i campylobacter på sommaren
  Det är bra att du reflekterar över Campylobacter. Förekomsten av bakterien är vanligare på sommaren och så även antal personer som blir sjuka. Det är därför viktigt att du är noga med hygienen i köket när du hanterar färskt fågelkött.

  Jag bifogar några länkar till andra webbplatser om du vill läsa mer.

  Övervakning av campylobacter hos slaktkyckling - SVA
  Campylobacter - Svensk Fågel (svenskfagel.se)
  Sjukdomsinformation om campylobacterinfektion — Folkhälsomyndigheten (folkhalsomyndigheten.se)

  Med vänlig hälsning
  Åsa R
  (Uppdaterad )

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Din e-postadress visas aldrig för andra, bara ditt namn om vi lägger ut ditt inlägg i forumet.