Bunkra mat i coronatider?

Hej
Jag var och handlade här om dagen och upptäckte att det var tomt på flera hyllor i matbutiken. Kommer maten att ta slut, är det så att jag behöver jag bunkra mat nu?
Livsmedelsverket

Kommentarer

 • Hej
  Nej, trots coronatider finns det inget som talar för att maten kommer att ta slut. Det finns i nuläget ingen livsmedelsbrist eller påverkan på dricksvattenproduktionen i Sverige.

  Kan ta tillfälligt slut men nytt fylls på
  Butikers lager är inte anpassade för en oväntad ökad efterfrågan av enskilda varor. Därför har det tillfälligt blivit tomt när många köper samma sak. Om vissa varor tillfälligt tar slut, fylls dock nya varor på efter hand eller ersätts med alternativa varor. Denna bedömning grundar sig på att Livsmedelsverket har löpande kontakt med både dagligvaruhandeln och dricksvattenproducenter.

  Ha en hemberedskap
  Det finns alltså inget behov att som privatperson bunkra större mängder mat på grund av att maten kommer ta slut i affären under virusutbrottet.

  Däremot är det alltid bra att ha en hemberedskap för att klara oväntade händelser överlag, till exempel att du behöver stanna hemma en tid på grund av coronaviruset. Med hemberedskap avses mat, vatten, värme och tillgång till kommunikation.

  Här kan du läsa mer om hemberedskap av livsmedel och dricksvatten:
  Livsmedel vid kris
  Förvaring av dricksvatten

  Mer information om livsmedel och coronavirus finns på Livsmedelsverkets webbplats.

  Det finns även allmän information om hemberedskap i broschyren "Om krisen eller kriget kommer" som är utgiven av myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

  Med vänlig hälsning

  Livsmedelsverket
  (Uppdaterad )

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Din e-postadress visas aldrig för andra, bara ditt namn om vi lägger ut ditt inlägg i forumet.