Till senaste kommentaren

Botulism - färdig inläggningssill på burk

Hej!
Jag undrar då man köper färdig inläggningssill i butiken är det helt ofarligt eller kan det uppstå den där farliga bakterien Botulism? Jag tänkte köpa färdig inläggningssill och prova att göra champagnesill. Undrar också hur den här bakterien kan uppstå? Måste jag hantera själva förvaringen på något särskilt sätt eller kan jag använda mig av en vanlig glasburk med lock? Tacksam för svar!
Mvh

Kommentarer

 • Hej Frida!

  Nej,Clostridium botulinum kan inte föröka sig i inlagd sill.

  Vad händer vid inläggning av fisk?
  Inläggning är ett sätt att tillreda och konservera fisk som bygger på att bakterier, inklusive Clostridium botulinum, hämmas dels genom att vattnet görs otillgängligt för bakterierna, dels genom att det blir surt, det vill säga att pH-värdet sänks. Salt och socker gör att vattnet i fiskfilén blir oåtkomligt för bakterier och andra mikroorganismer. pH-värdet sänks med 12-procentig ättiksprit och då klarar inte sjukdomsframkallande och förskämmande bakterier av att föröka sig. Därtill tillkommer förvaring i kyltemperatur, vilket ytterligare hämmar tillväxt av mikroorganismer.

  Färdig inläggningssill är en kylvara med en salthalt på 6-7 procent och ett pH värde på ca 5,5. Det är i sig tillräckligt för att inte C. botulinum ska kunna föröka sig om sillen förvaras i kylskåp. När du sedan lägger in sillfiléerna i en sötsur ättikslag gör du säkerhetsmarginalerna ännu större.

  Den kombinerade effekten av mängden salt, ättika och socker i kyltemperatur räcker mer än väl för att ge en säker produkt. Det gäller särskilt i det klassiska 1-2-3 receptet, det vill säga
  • en del 12-procentig ättikssprit
  • två delar socker
  • tre delar vatten.
  Här kan du läsa mer om Clostridium botulinum. På sidan finns också länkar till bland annat rapporten: Inläggning, gravning, syrning och konservering.
  Åsa R
  (Uppdaterad )

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Din e-postadress visas aldrig för andra, bara ditt namn om vi lägger ut ditt inlägg i forumet.