Till senaste kommentaren

Botulism - ugnstorkade tomater i olja?

Har gjort soltorkade tomater, tomater som torkad i ugn och lagt i olja med oregano. Finns det risk att det bildas botulism i burken om jag förvarar den i kylskåp?

Kommentarer

  • Hej
    Tack för din fråga. Det är bra att du tänker på detta eftersom det finns en liten risk för botulism för grönsaker som läggs in i olja.

    Mycket ovanligt, men allvarliga konsekvenser om det sker
    Jag vill dock betona att det är mycket ovanligt. Vad jag vet så finns inget rapporterat fall i Sverige rapporterat. Men eftersom botulism kan vara en livshotande förgiftning finns det ändå all anledning att göra det man kan för att förhindra möjligheten för bakterien att föröka sig.

    Håll rejält kallt i kylen
    Risken för botulism minskar avsevärt om du förvarar dina oljeinlagda tomater i kylen, särskilt om det är rejält kallt. Clostridium botulinum kan inte tillväxa om oljeinläggningar förvaras i kylskåp vid högst 3-4 °C, förutsatt att kylskåpet håller den temperaturen hela tiden.

    Läsa mer
    Om du vill läsa mer har Livsmedelsverket nyligen publicerat en riskvärdering om heminläggning av grönsaker. Där förklaras riskerna med botulism mer ingående.

    Med vänlig hälsning
    Åsa R

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Din e-postadress visas aldrig för andra, bara ditt namn om vi lägger ut ditt inlägg i forumet.