Till senaste kommentaren

Botulism - ugnstorkade tomater i olja?

Har gjort soltorkade tomater, tomater som torkats i ugn och lagts i olja med oregano. Finns det risk att det bildas botulism i burken om jag förvarar den i kylskåp?
Johanna

Kommentarer

 • Hej
  Tack för din fråga. Det är bra att du tänker på detta eftersom det finns en liten risk för botulism för grönsaker som läggs in i olja. Det är en del som man behöver tänka på.

  Mycket ovanligt, men allvarliga konsekvenser om det sker
  Jag vill dock betona att det är mycket ovanligt att personer drabbas av botulism på grund av oljeinläggningar. Vad jag vet så finns inget fall i Sverige rapporterat, däremot har fall rapporterats i andra länder. Eftersom botulism kan vara en livshotande förgiftning finns det ändå all anledning att göra det man kan för att förhindra möjligheten för Clostridium botulinum att föröka sig och bilda botulinumtoxin.

  Ok om tomaterna värmebehandlats och förvaras i kyl

  Då oljeinläggningar skapar en syrefri miljö skapar det förutsättningar för Clostridium botulinum att föröka sig om den inte bromsas på något sätt. Livsmedelsverkets råd är att förvara oljeinläggningar av värmebehandlade grönsaker, som till exempel ugnstorkade tomater i kylskåp. Livsmedelsverket har också råd om 4 °C som lämplig kyltemperatur.

  Det finns olika typer av Clostridium botulinum som människor kan bli sjuka av, en (typ II) som kan föröka sig i kyltemperaturer (ner till 3 °C) och en (typ I) som inte kan göra det (ner till 10 °C). Sporer av typ II är förstörda efter cirka 15 minuter i 100 °C, men sporer av typ I kräver temperaturer en bit över 100 grader för att de ska förstöras.

  Om ugnstorkningen av tomaterna, inklusive kryddorna, sker vid 100 grader i minst 15 minuter finns inga sporer som kan tillväxa om oljeinläggningen förvaras i kylskåp. Observera dock att eventuella värmetåliga sporer kan ha överlevt. En sådan oljeinläggning kan därför inte förvaras i skafferi, matkällare eller på bänken i rumstemperatur eftersom det där är varmare än 10 °C.

  Läsa mer
  Mer om riskerna med botulism samt bakgrunden till Livsmedelsverket råd om grönsaksinläggningar finns i dessa rapporter:
  Med vänlig hälsning
  Åsa R
  (Uppdaterad )

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Din e-postadress visas aldrig för andra, bara ditt namn om vi lägger ut ditt inlägg i forumet.