Botulism i inläggningar

Hej!
Jag vet att man ska vara noga när man lägger in sill, 1-2-3 lag.
Men jag undrar hur det är när man lägger in Smörgåsgurka? I princip alla recept man finner med sill så är proportionerna 1-2-3 men på smörgåsgurka så kan det variera tex

1liter vatten
1liter ättika
1.4kg socker
Och ett annat2,5dl ättika4,5dl vatten0.75dl salt4.5dl socker
Känner mig osäker för finns så många olika och jag vill ju inte riskera botulism. Vad är det som är viktigt? Är det mängden ättika till vatten eller hur ska man tänka?
Tacksam för svar

Kommentarer

 • Hej,
  för att en inläggning ska vara säker måste den innehålla tillräckligt med ättika och salt. Därtill ska den förvaras kylskåpskallt för att Clostridium botulinum inte ska kunna föröka sig. Salt, ättika och kylförvaring är viktigast. Socker hämmar lite, men är inte avgörande för en säker produkt. Det tillsätts främst för att ge produkten mindre skarp syrlighet.

  1-2-3 receptet har god säkerhetsmarginal
  Det klassiska 1-2-3 receptet har god säkerhetsmarginal. Även en mindre mängd 12-procentig ättiksprit gör det för surt för att C. botulinum ska kunna föröka sig.

  Större andel ättika

  I de recept som du uppger är andelen ättika i båda exemplen  högre än i 1-2-3 receptet. Det ger alltså en surare produkt än inlagd sill vilket i sig gör att den inlagda gurkan är för sur för att C. botulinum ska kunna föröka sig och bilda gift.

  Läsa mer
  Här kan du läsa mer om du vill lära dig mer om inläggningar.

  Med vänlig hälsning
  Åsa R
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.