Botulism
Jag köpte en burk pesto på ICA för ett tag sedan, men minns inte när, det var ganska länge sen. Sen dess har den legat i kylen öppnad ganska länge. Den ser okej ut och luktar okej. Finns det en risk att botulinum toxinet då har bildats i och med att det är en oljeinläggning eller hur bildas toxinet? Tänker eftersom att burken legat där med lock väldigt länge och är inte 100% säker på att den varit kyld under hela tiden
Följ inlägget
1
följare
På webbplats kan du läsa mer om botulism här Var finns Clostridium botulinum?, där framgår;
Sporer av Clostridium botulinum kan finnas i jorden, på sjö- och havsbotten samt i tarmen hos fisk och däggdjur. Sporerna kan finnas på många av de råvaror vi använder i matlagning, exempelvis grönsaker, fisk, kött och svamp.
I viss mat kan bakteriesporerna gro till bakterier. Om miljön är gynnsam kan bakterierna sedan föröka sig och bilda botulinumtoxin, som kan orsaka botulism. Det kan exempelvis hända i otillräckligt konserverade livsmedel, felaktigt hemgjorda ättiksinläggningar av osaltade fiskfiléer eller grönsaker, vakuumförpackad gravad eller rökt fisk som inte förvarats i kylskåp eller hemgjorda krydd- och grönsaksinläggningar i olja som inte förvaras i kylskåp.
Du hittar på länken du fick bra tips för hur du kan minska risken för botulism. Observera att botulism är ovanligt men allvarligt, det är därför alltid bättre att förebygga från början än att minska risken i efterhand.
Med vänliga hälsningar