Bly i viltkött, risk för gravid?

Hej,
jag är gravid och läste nyligen i en av era rapporter om bly i viltkött och funderar nu över hur stor risk det är att äta bland annat älgfärs vid graviditet? Jag åt ganska mycket älgfärs och älggryta strax innan jag blev gravid vilket nu gör mig orolig. Jag vet inte vilken typ av ammunition som använts i detta fall.

Kommentarer

  • Hej,

    vårt råd till gravida angående viltkött är:

    Viltkött
    Viltkött kan innehåll höga halter bly, om blyammunition använts vid jakten. Eftersom bly kan påverka utvecklingen av barns nervsystem rekommenderas gravida och barn under sju år att undvika färs och grytbitar från det kött som ligger nära sårkanalen, där kulan gått.


    Långtidsexponeringen är det centrala

    Bly finns i vår miljö, både naturligt och som miljöförorening. Alla får tyvärr i sig mer eller mindre av bly. Det viktiga är att hålla nere exponeringen sett i ett långt tidsperspektiv. Om man skulle fått i sig mera någon enstaka gång har liten betydelse i det stora hela.

    Det bästa för dig är att i fortsättningen kontrollera vilken ammunition som använts och att köttet inte tagits för nära sårkanalen.

    Mer information om vilt och bly
    Ytterligare information och råd för andra än gravida hittar du på vår sida om jakt och om bly.
    (Uppdaterad )
  • Hej! Jag passar på att fråga vidare här, några år senare!
    Gäller råden bara de som jagar själv? Kan man äta viltskavsgryta som serveras på restaurang? Jag tänker på om det köttet är kontrollerat på annat sätt?

    Tack för en bra tjänst!
    Hälsningar
    Eva


    Eva
  • Hej igen,
    köttet man köper i butiker och på restaurang ska vara kontrollerat och skottrensat på rätt sätt.

    Vänliga hälsningar
    Ingela
  • Hej! Jag undrar om det är ok att äta renskav och ren i allmänhet som gravid? Så vitt jag vet skjuts väl inte renar med bly? Eller är det ändå så att man bör undvika ren av någon annan anledning? (Tänker i och med era generella rekommendationer för vilt och blyhalt) tusen tack på förhand!
    Susanna
  • Hej, tack för din fråga!

    Det går bra att äta renkött när du är gravid.

    På vår webbplats har vi råd till gravida där vi samlat sådant som gravida särskilt behöver tänka på. I vår snabbguide "Fråga Liv" för gravida kan man också skriva in olika livsmedelsprodukter och snabbt få svar på om de går bra att äta även när man är gravid.

    Välkommen tillbaka om du har fler frågor!
    Maja
  • Hej!
    Kan man äta renskav och kronhjortskav (Polarica) som är frysförpackade som gravid? Är det skillnad på dessa för risken för bly? Båda har varit frysta under längre tid och kommer genomstekas, men det kanske ändå är riskabelt?






    Anna
  • Hej, tack för frågan,
    köttet man köper i butiker och på restaurang ska vara kontrollerat och skottrensat på rätt sätt. Det är alltså säkert även för gravida att äta sådant kött, både renskav och kronhjortsskav.

    Innehållet av bly påverkas inte av om köttet är fryst eller ej.

    Vänliga hälsningar
    Ingela
  • Hej kan jag äta Wallenbergare gjort på kronhjort? Från restaurang
    Nathalie
  • Hej, tack för frågan.

    Ja, det går bra. Man kan förutsätta att köttet är kontrollerat och skottrensat på rätt sätt. Viltkött bör också vara stekt till minst rosa färg. Om man vill äta mer lättstekt, blodigt, kött kan man frysa in köttet innan tillagning, minst tre dygn.

    Återkom gärna om du har mer frågor om detta.

    Vänliga hälsningar
    Ingela
  • Hej!
    Kan man alltså äta allt viltkött (älg, vildsvin, hjort, ren) som säljs i butik?
    Mvh Lina
    Lina
  • Ja, det går bra.
    Vänliga hälsningar
    Ingela
  • Hej! Hur är det med hare som troligtvis skjutits med blyhagel, köpt från seriös vilt-producent via reko-ring? Är det bäst att undvika det helt? Eller kan man räkna med att de har rensat på rätt sätt eller så? Tack på förhand.
    Carolina
  • Hej Carolina och tack för din fråga!

    Troligen har det skötts på rätt sätt, men det skadar aldrig att fråga. Blyhagel är oftast ett mindre problem än blykulor eftersom det inte går in lika långt i köttet och det krävs inte lika mycket rensning av köttet utan man tar bara bort synligt hagel och kött som är synligt skadat av haglet.

    Välkommen igen om du har fler frågor!
    Vendela
  • Kan alltså gravida, ammande och barn äta all typ av viltkött i butik och restaurang? Finns det begränsningar om hur ofta i så fall?
    Sofia
  • Hej Sofia och tack för din fråga!

    Viltkött som du köper i butiker och beställer på restaurang ska vara kontrollerat och skottrensat på rätt sätt. Då finns inga rekommendationer annat än våra allmänna råd om kött och charkprodukter.

    Vänliga hälsningar
    Vendela

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Din e-postadress visas aldrig för andra, bara ditt namn om vi lägger ut ditt inlägg i forumet.