Blötlägga nötter?

Hej Jag undrar om man ska blötlägga nötter innan man äter dem? Får de de i så fall sämre näringsvärde?
Undrar Inger

Kommentarer

 • Hej,
  Tack för din fråga.

  Råd om nötter och frön
  Livsmedelsverkets råd är att äta mer nötter och frön - ett par matskedar om dagen av olika sorters nötter och frön kan vara en lagom mängd. Vi har däremot inget råd om att man bör blötlägga nötter och frön innan man äter dem. Nötter och frön är nyttiga som de är utan blötläggning!

  Blötläggning och fytat (fytinsyra)
  Men för att svara på din fråga om blötläggning så är det sannolikt att blötläggning kan minska fytat (fytinsyra) i nötter. Lägre fytatinnehåll kan bidra till att järn, zink och kalcium i nötterna blir mer tillgängligt.

  Mer information om fytat (fytinsyra)
  Längst ner på vår webbsida Hur påverkas näringsinnehållet vid tillagning? finns rubriken Mer informationoch länkar till två rapporter.Kortare hållbarhet efter blötläggning
  Till sist vill jag skicka med en påminnelse om att blötlagda nötter har kortare hållbarhet än torra nötter. Vi har ingen specifik information om hur nötterna påverkas av blötläggningen ur ett mikrobiologiskt perspektiv, men allmänt så gynnar kombinationen vatten och värme mikrobiologisk tillväxt. Sortera alltid bort missfärgade, skrumpna och synbart mögliga nötter eftersom de kan innehålla mögelgifter.

  Vänliga hälsningar

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Din e-postadress visas aldrig för andra, bara ditt namn om vi lägger ut ditt inlägg i forumet.