Sök gärna bland tidigare frågor i forumet så kan du snabbt få svar. Företag finner även svar på Företagande, regler & kontroll. Gravida kan använda "Fråga Liv" via Mat för gravida.
Livsmedelsverket ger inte personliga kostråd. Vi ger generella råd om mat, dricksvatten, matvanor och hälsa, och generella svar på företagsfrågor om kontroll och regler. Vid specifika företagsfrågor, kontakta din kontrollmyndighet.
Frågorna hanteras säkert. Ditt svar innehåller en länk som bara du når. Ange inte uppgifter som kan kopplas till dig. Om vi synliggör frågor, tar vi bort personliga uppgifter. Du måste inte ange ditt riktiga namn men mejladress behövs för att få svar.
Läs mer i vår policy nedan.
Tack för din fråga.
Råd om nötter och frön
Livsmedelsverkets råd är att äta mer nötter och frön - ett par matskedar om dagen av olika sorters nötter och frön kan vara en lagom mängd. Vi har däremot inget råd om att man bör blötlägga nötter och frön innan man äter dem. Nötter och frön är nyttiga som de är utan blötläggning!
Blötläggning och fytat (fytinsyra)
Men för att svara på din fråga om blötläggning så är det sannolikt att blötläggning kan minska fytat (fytinsyra) i nötter. Lägre fytatinnehåll kan bidra till att järn, zink och kalcium i nötterna blir mer tillgängligt.
Mer information om fytat (fytinsyra)
Längst ner på vår webbsida Hur påverkas näringsinnehållet vid tillagning? finns rubriken Mer informationoch länkar till två rapporter.
- På sidan 7 i rapporten Näringsförändringar vid tillagning och förvaring, riskhanteringsrapport finns Faktaruta 2: Exempel på ämnen som hindrar näringsupptaget.
- På sidan 10 i rapporten Näringsförändringar vid tillagning och förvaring, riskvärderingssrapport står "Blötläggning, groddning av säd eller baljväxter, brödbakning, surdegsjäsning och mältning är exempel på processer som gynnar nedbrytningen av fytat."
Kortare hållbarhet efter blötläggningTill sist vill jag skicka med en påminnelse om att blötlagda nötter har kortare hållbarhet än torra nötter. Vi har ingen specifik information om hur nötterna påverkas av blötläggningen ur ett mikrobiologiskt perspektiv, men allmänt så gynnar kombinationen vatten och värme mikrobiologisk tillväxt. Sortera alltid bort missfärgade, skrumpna och synbart mögliga nötter eftersom de kan innehålla mögelgifter.
Vänliga hälsningar