Välkommen!
Om du söker här i forumet kanske du har hjälp av våra tidigare svar på liknande frågor. Sök också gärna på vår webb.
Alla frågor hanteras säkert i vårt system. När du får ett svar innehåller det en länk. Den länken är det bara du som kan nå. För att någon annan ska kunna se svaret krävs att vi aktivt lagt ut det synligt i forumet.
Skulle vi välja att synliggöra din fråga för andra, tar vi först bort personliga uppgifter. Andra kan då inte se vem frågan kommer från. Det är bra om du också tänker på att inte ange uppgifter i själva frågan som skulle kunna kopplas just till dig.
Läs mer i vår policy nedan.
Alla ska känna matglädje och må bra av maten
Tack för din fråga.
Råd om nötter och frön
Livsmedelsverkets råd är att äta mer nötter och frön - ett par matskedar om dagen av olika sorters nötter och frön kan vara en lagom mängd. Vi har däremot inget råd om att man bör blötlägga nötter och frön innan man äter dem. Nötter och frön är nyttiga som de är utan blötläggning!
Blötläggning och fytat (fytinsyra)
Men för att svara på din fråga om blötläggning så är det sannolikt att blötläggning kan minska fytat (fytinsyra) i nötter. Lägre fytatinnehåll kan bidra till att järn, zink och kalcium i nötterna blir mer tillgängligt.
Mer information om fytat (fytinsyra)
Längst ner på vår webbsida Hur påverkas näringsinnehållet vid tillagning? finns rubriken Mer informationoch länkar till två rapporter.
- På sidan 7 i rapporten Näringsförändringar vid tillagning och förvaring, riskhanteringsrapport finns Faktaruta 2: Exempel på ämnen som hindrar näringsupptaget.
- På sidan 10 i rapporten Näringsförändringar vid tillagning och förvaring, riskvärderingssrapport står "Blötläggning, groddning av säd eller baljväxter, brödbakning, surdegsjäsning och mältning är exempel på processer som gynnar nedbrytningen av fytat."
Kortare hållbarhet efter blötläggningTill sist vill jag skicka med en påminnelse om att blötlagda nötter har kortare hållbarhet än torra nötter. Vi har ingen specifik information om hur nötterna påverkas av blötläggningen ur ett mikrobiologiskt perspektiv, men allmänt så gynnar kombinationen vatten och värme mikrobiologisk tillväxt. Sortera alltid bort missfärgade, skrumpna och synbart mögliga nötter eftersom de kan innehålla mögelgifter.
Vänliga hälsningar