Sök gärna bland tidigare frågor i forumet så kan du snabbt få svar. Företag finner även svar på Företagande, regler & kontroll. Gravida kan använda "Fråga Liv" via Mat för gravida.
Livsmedelsverket ger inte personliga kostråd. Vi ger generella råd om mat, dricksvatten, matvanor och hälsa, och generella svar på företagsfrågor om kontroll och regler. Vid specifika företagsfrågor, kontakta din kontrollmyndighet.
Frågorna hanteras säkert. Ditt svar innehåller en länk som bara du når. Ange inte uppgifter som kan kopplas till dig. Om vi synliggör frågor, tar vi bort personliga uppgifter. Du måste inte ange ditt riktiga namn men mejladress behövs för att få svar.
Läs mer i vår policy nedan.
I frysen håller maten länge. Det beror på att smak, konsistens och näringsinnehåll bevaras, medan mikroorganismer som till exempel bakterier och virus inte kan föröka sig. En lagom temperatur i frysen är -18 °C.
Även om maten förvaras flera år i frysen blir den inte farlig att äta. Därför kan man äta den så länge man själv tycker att den smakar bra.
Här finns mer information att läsa: Frysa mat (livsmedelsverket.se)
Vänliga hälsningar
Ja, det gäller även frysta bär.
Med vänlig hälsning
Ja det är inga problem med tidigare frusen gravad lax som förvarats upp till en timme i en bruten kylkedja. På så kort tid hinner inte bakterier börja föröka sig.
Med vänlig hälsing,
Tack för din fråga!
Även om mat, exempelvis äppelmos, förvaras flera år i frysen blir den inte farlig att äta. Därför kan man äta den så länge man själv tycker att den smakar bra.
Frysa mat (livsmedelsverket.se)
Vänliga hälsningar