Till senaste kommentaren

Blir mat som förvaras i frysen länge farlig att äta?

Om exempelvis bröd, kött, fisk, grönsaker eller annan mat legat i frysen flera år – blir den då farlig att äta?
Livsmedelsverket (Uppdaterad )

Kommentarer

  • Hej,
    I frysen håller maten länge. Det beror på att smak, konsistens och näringsinnehåll bevaras, medan mikroorganismer som till exempel bakterier och virus inte kan föröka sig. En lagom temperatur i frysen är -18 °C.

    Även om maten förvaras flera år i frysen blir den inte farlig att äta. Därför kan man äta den så länge man själv tycker att den smakar bra.

    Här finns mer information att läsa: Frysa mat (livsmedelsverket.se)

    Vänliga hälsningar
    Livsmedelsverket
    (Uppdaterad )
  • Gäller det även frysta bär, blåbär, hallon osv?
    Bim
  • Hej Bim och tack för din fråga!

    Ja, det gäller även frysta bär.

    Med vänlig hälsning
    Catarina
  • Hej en ny person här som undrar om det även gäller gravad lax som förvarats fryst länge med undantag av bruten kylkedja i 30- 60 minuter utan att bli sjuk?

    Pontus Svensson
  • Hej
    Ja det är inga problem med tidigare frusen gravad lax som förvarats upp till en timme i en bruten kylkedja. På så kort tid hinner inte bakterier börja föröka sig.

    Med vänlig hälsing,
    Åsa R

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Din e-postadress visas aldrig för andra, bara ditt namn om vi lägger ut ditt inlägg i forumet.