Till senaste kommentaren

Blir mat som förvaras i frysen länge farlig att äta?

Om exempelvis bröd, kött, fisk, grönsaker eller annan mat legat i frysen flera år – blir den då farlig att äta?
Livsmedelsverket (Uppdaterad )

Kommentarer

  • Hej,
    I frysen håller maten länge. Det beror på att smak, konsistens och näringsinnehåll bevaras, medan mikroorganismer som till exempel bakterier och virus inte kan föröka sig. En lagom temperatur i frysen är -18 °C.

    Även om maten förvaras flera år i frysen blir den inte farlig att äta. Därför kan man äta den så länge man själv tycker att den smakar bra.

    Här finns mer information att läsa: Frysa mat (livsmedelsverket.se)

    Vänliga hälsningar
    Livsmedelsverket
    (Uppdaterad )
  • Gäller det även frysta bär, blåbär, hallon osv?
    Bim
  • Hej Bim och tack för din fråga!

    Ja, det gäller även frysta bär.

    Med vänlig hälsning
    Catarina
  • Hej en ny person här som undrar om det även gäller gravad lax som förvarats fryst länge med undantag av bruten kylkedja i 30- 60 minuter utan att bli sjuk?

    Pontus Svensson
  • Hej
    Ja det är inga problem med tidigare frusen gravad lax som förvarats upp till en timme i en bruten kylkedja. På så kort tid hinner inte bakterier börja föröka sig.

    Med vänlig hälsing,
    Åsa R
  • Det står på många ställen att fryst äppelmos ska förvaras i 12 månader. Är det inte ok att äta det efter mer tid?
    Inger
  • Hej Inger!

    Tack för din fråga!
    Även om mat, exempelvis äppelmos, förvaras flera år i frysen blir den inte farlig att äta. Därför kan man äta den så länge man själv tycker att den smakar bra.

    Frysa mat (livsmedelsverket.se)

    Vänliga hälsningar
    Catarina
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.