Till senaste kommentaren

Behov av uppdaterad undersökning av gluten i öl och sojasås

Hej!
Jag och många med mig undrar om ni har möjlighet att göra nya analyser av gluten i öl och sojasås?
Mvh Henric
Henric Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej!

  Vi på Livsmedelsverket får ofta frågor om personer med celiaki kan äta livsmedel med ingredienser som troligtvis innehåller låga halter gluten, till exempel maltarom eller maltextrakt från korn. Frågorna gäller också vissa livsmedel som är jästa (fermenterade). I en del sådana livsmedel har proteiner, till exempel gluten, delvis brutits ner.

  Livsmedelsverkets analyser
  På grund av efterfrågan har Livsmedelsverket därför analyserat gluten i jästa livsmedel som öl, starksprit och sojasåser och även cornflakes som innehåller maltextrakt, samt julmust som innehåller maltarom.

  Personer med celiaki kan vilja göra egna val utifrån sin sjukdom när det gäller dessa livsmedel. Det bör ske i dialog med läkare eller dietist. På Livsmedelsverkets webbplats finns information om celiaki och livsmedel vid celiaki. Där når man också analysresultat och övrig information om dessa livsmedel.

  Glutenfria produkter
  När det gäller öl finns det sorter som är märkta glutenfri. För de produkter som är märkta "glutenfri" har företagen ett ansvar för att säkerställa att de är lämpliga för personer med celiaki. Mer om lagstiftning om glutenfri kan du läsa här.

  Prioritering och projekt under 2019 och 2020
  Livsmedelsverket behöver prioritera mellan olika aktiviteter. Det går åt både pengar och andra resurser för att utföra analyser av gluten i livsmedel.

  Under 2019 arbetade Livsmedelsverket tillsammans med övriga nordiska länder, samt olika kommuner, i ett projekt där olika livsmedel märkta "glutenfri" kontrollerades och analyserades. Du kan läsa mer om Nordiskt projektet om kontroll av glutenfria produkter i denna rapport.

  I slutet av 2020 kommer Livsmedelsverket genomföra nya analyser av gluten i sojasås. Resultaten kommer beskrivas i en kunskapsöversikt om Celiaki och spannmålsallergi som beräknas bli klar under 2021. En nyhet kommer publiceras när denna kunskapsöversikt är klar.

  Det finns tyvärr, i dagsläget, inte resurser till nytt analysprojekt om gluten i öl.

  Vänliga hälsningar
  Ylva 

  Livsmedelsverket
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.