Behov av uppdaterad undersökning av gluten i öl och sojasås
Hej!
Jag och många med mig undrar om ni har möjlighet att göra nya analyser av gluten i öl och sojasås?
Mvh Henric
Jag och många med mig undrar om ni har möjlighet att göra nya analyser av gluten i öl och sojasås?
Mvh Henric
Följ inlägget
1
följare
Vi på Livsmedelsverket får ofta frågor om personer med celiaki kan äta livsmedel med ingredienser som troligtvis innehåller låga halter gluten, till exempel maltarom eller maltextrakt från korn. Frågorna gäller också vissa livsmedel som är jästa (fermenterade). I en del sådana livsmedel har proteiner, till exempel gluten, delvis brutits ner.
Livsmedelsverkets analyser
På grund av efterfrågan har Livsmedelsverket därför analyserat gluten i jästa livsmedel som öl, starksprit och sojasåser och även cornflakes som innehåller maltextrakt, samt julmust som innehåller maltarom.
Personer med celiaki kan vilja göra egna val utifrån sin sjukdom när det gäller dessa livsmedel. Det bör ske i dialog med läkare eller dietist. På Livsmedelsverkets webbplats finns information om celiaki och livsmedel vid celiaki. Där når man också analysresultat och övrig information om dessa livsmedel.
Glutenfria produkter
När det gäller öl finns det sorter som är märkta glutenfri. För de produkter som är märkta "glutenfri" har företagen ett ansvar för att säkerställa att de är lämpliga för personer med celiaki. Mer om lagstiftning om glutenfri kan du läsa här.
Prioritering och projekt
Livsmedelsverket behöver prioritera mellan olika aktiviteter. Det går åt både pengar och andra resurser för att utföra analyser av gluten i livsmedel.
I slutet av 2024 planerar Livsmedelsverket genomföra nya analyser av gluten i sojasås. Resultaten kommer beskrivas i en kunskapsöversikt om Celiaki och spannmålsallergi som beräknas bli klar under 2025. En nyhet kommer att publiceras när denna kunskapsöversikt är klar.
Det finns tyvärr, i dagsläget, inte resurser till nytt analysprojekt om gluten i öl.
Vänliga hälsningar
Ylva
Vi förstår att det finns ett intresse för en ny undersökning om gluten i öl och andra maltdrycker. Som vi beskriver ovan är dock nästa planerade projekt en kunskapsöversikt om celiaki och spannmålsallergi. Till den kommer vi genomföra analyser av gluten i bland annat sojasås.
Sedan 2013 har det kommit fler ölsorter som är märkta "glutenfri". För dessa produkter har producenterna ett ansvar att säkerställa att de är lämpliga för personer med celiaki (se ovan).
Vänliga hälsningar