Till senaste kommentaren

Hur göra med kyckling efter bäst-före?

har kyckling (file) i kylskåpet som passerat bäst-före-datum med 5 dagar. Undrar om jag kan frysa in den och sen äta den efter att den varit fryst i exempelvis 4 dagar?
Med vänlig hälsning,
Jennie
Jennie

Kommentarer

 • Hej Jennie,

  Om kycklingen har förvarats kallt så är det med lukt och syn som du avgör hur länge som kycklingen går att äta. Kyckling är tacksamt på det sättet att den luktar väldigt illa när den inte längre är ätbar.

  Förskämningsbakterier begränsar hållbarheten
  Kyckling är känt för att kunna innehålla sjukdomsframkallande bakterier som Campylobacter. Dessa finns på kycklingen redan när den lämnar slakteriet. Det som dock är avgörande för om kycklingen är ätbar eller inte är hur mycket som förskämmande, ej sjukdomsframkallande bakterier har förökat sig. När dessa förskämningsbakterier förökar sig på kycklingen bildas illaluktande och illasmakande ämnen och gör att den ser oaptitlig ut.

  Förvaringstemperaturen viktig
  Kylskåptemperaturen är mycket viktig för hållbarheten. Livsmedelsverket rekommenderar 4 grader vid kylförvaring eftersom maten håller sig fräsch ungefär dubbelt så länge vid denna temperatur jämfört med vid 8 grader.

  Om du inte vill tillaga och äta kycklingen idag rekommenderas att du fryser kycklingen förutsatt att kycklingen inte luktar illa eller ser konstig ut. När du fryser in ett färskt livsmedel så kan man säga att man stannar av tiden för hållbarheten. I frysen kan inga mikroorganismer kan föröka sig.

  Sammanfattningsvis
  Om du har förvarat kycklingen i kyla så kan du äta den tills dess att den börjar lukta illa eller se oaptitlig ut. Kycklingen håller längre om du har kallt i kylskåpet, gärna 4 grader. Oavsett om den är helt färsk eller är några dagar gammal så ska du vid hantering av kyckling i köket alltid vara noga med kökshygienen och genomsteka den ordentligt.

  Med vänlig hälsning
  Catarina
  (Uppdaterad )
 • hej! Kan kyckling som mestadels tinats i kylskåpet stå där i Max 2 dagar? Kan man tillaga därefter? Luktar den normalt så kanske det är ok?
  Nathalie
 • Hej, Nathalie,
  svaret är som ovan:
  Om kycklingen har förvarats kallt så är det med lukt och syn som du avgör hur länge som kycklingen går att äta. Kyckling är tacksamt på det sättet att den luktar väldigt illa när den inte längre är ätbar.

  Det är alltså upp till dig som konsument att med hjälp av syn, lukt och smak avgöra om du vill använda kycklingen eller inte.

  Vänliga hälsningar
  Ingela

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Din e-postadress visas aldrig för andra, bara ditt namn om vi lägger ut ditt inlägg i forumet.