Till senaste kommentaren

Koka bär till smoothie i förskola och äldreomsorg?

Vi brukar servera smoothie på blåbär. Jag undrar om det är okay att använda frysta blåbär i smoothie, eller är det som med hallon att man måste koka bären först?

Livsmedelsverket

Kommentarer

 • Hej,

  Livsmedelsverket uppmanar nu verksamheter som serverar mat till förskolor, äldreomsorg, hemtjänst och på sjukhus att göra en faroanalys av riskerna även med andra frysta importerade bär än hallon.

  Känsliga grupper behöver skyddas
  Små barn och sköra äldre personer behöver skyddas från virusinfektioner. Små barn är särskilt mottagliga för virusinfektioner och äldre, sköra personer kan bli allvarligt sjuka.

  Faroanalys för att bären ska vara säkra
  Riskerna med frysta utländska bär ska ingå i verksamheternas faroanalys och faran hanteras på ett sätt som gör att de bär som serveras är säkra att äta.

  Kokning och värmebehandling
  Norovirus och hepatit A-virus dör om bären kokas i en minut alternativt ingår i en värmebehandlad maträtt eller bakverk, till exempel pajer, muffins, krämer.

  All personal behöver information
  Det är viktigt att det inte bara är kost/måltidscheferna som känner till det här. Även personalen på förskolan, i omsorgen och på vårdavdelningen behöver känna till att det kan finnas virus på alla sorters frysta importerade bär även om det är allra vanligast att det finns norovirus på hallon. De ansvarar ofta för mellanmålen, som kan vara just smoothies på frysta bär.

  Här finns mer information
  Norovirus
  Nationella riktlinjer för måltider på sjukhus
  Nationella riktlinjer för måltider i förskolan
  Nationella riktlinjer för måltider i äldreomsorgen

  Vänliga hälsningar

  Livsmedelsverket
 • Kan man äta frysta blåbär och björnbär utan att koka dom? gäller ej barn och sköra äldre utan ungdomar och vuxna.
  Susanne
 • Hej
  Ja det går bra. Rådet om kokning gäller konsumenter och enbart för frysta utländska hallon. För de personer som inte tillhör någon riskgrupp går det bra att äta frysta blåbär och björnbär utan att koka dem.

  Informationen om att måltidsverksamheter i sin faroanalys ska ta höjd för virus även i andra frysta bär än hallon riktas specifikt till de som serverar mat till de riskgrupper du nämner. Här har vi vägt in att en norovirusinfektion hos i övrigt friska personer i regel ger övergående magsjuka, men hos sköra äldre personer kan infektionen bli allvarlig och i värsta fall vara dödlig. Små barn under 5 år är särskilt mottagliga för magsjukevirus.

  Med vänlig hälsning
  Åsa R
 • Plockar upp tråden igen, lite luddigt med råden till äldre och i riskgrupp. Som jag tolkar riktlinjerna gäller det att alla utländska bär ska kokas, men det är inte helt uttalat:

  "Virus i utländska frysta bär
  Utländska frysta bär, främst hallon, kan vara förorenade med norovirus som orsakar...För att bären ska vara säkra behöver de kokas i en minut, då dör eventuella virus."

  Hur ska jag tolka det? Detta är de senaste råden va?

  Med vänlig hälsning
  Malin
  Malin
 • Hej, och tack för frågan.

  Ja, det stämmer. Detta är våra senaste råd och du har ju hittat dem genom länkarna i det första svaret i denna tråd.

  Du har också tolkat texten korrekt. Alla frysta, utländska bär behöver kokas i en minut för att vara säkra att äta för sköra konsumenter.

  Vänliga hälsningar och välkommen igen!
  Ingela

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Din e-postadress visas aldrig för andra, bara ditt namn om vi lägger ut ditt inlägg i forumet.