Till senaste kommentaren

Koka bär till smoothie i förskola och äldreomsorg?

Vi brukar servera smoothie på blåbär. Jag undrar om det är okay att använda frysta blåbär i smoothie, eller är det som med hallon att man måste koka bären först?

Livsmedelsverket Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej,

  Livsmedelsverket uppmanar nu verksamheter som serverar mat till förskolor, äldreomsorg, hemtjänst och på sjukhus att göra en faroanalys av riskerna även med andra frysta importerade bär än hallon.

  Känsliga grupper behöver skyddas
  Små barn och sköra äldre personer behöver skyddas från virusinfektioner. Små barn är särskilt mottagliga för virusinfektioner och äldre, sköra personer kan bli allvarligt sjuka.

  Faroanalys för att bären ska vara säkra
  Riskerna med frysta utländska bär ska ingå i verksamheternas faroanalys och faran hanteras på ett sätt som gör att de bär som serveras är säkra att äta.

  Kokning och värmebehandling
  Norovirus och hepatit A-virus dör om bären kokas i en minut alternativt ingår i en värmebehandlad maträtt eller bakverk, till exempel pajer, muffins, krämer.

  All personal behöver information
  Det är viktigt att det inte bara är kost/måltidscheferna som känner till det här. Även personalen på förskolan, i omsorgen och på vårdavdelningen behöver känna till att det kan finnas virus på alla sorters frysta importerade bär även om det är allra vanligast att det finns norovirus på hallon. De ansvarar ofta för mellanmålen, som kan vara just smoothies på frysta bär.

  Här finns mer information
  Norovirus
  Nationella riktlinjer för måltider på sjukhus
  Nationella riktlinjer för måltider i förskolan
  Nationella riktlinjer för måltider i äldreomsorgen

  Vänliga hälsningar

  Livsmedelsverket

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Din e-postadress visas aldrig för andra, bara ditt namn om vi lägger ut ditt inlägg i forumet.