Sök gärna bland tidigare frågor i forumet så kan du snabbt få svar. Företag finner även svar på Företagande, regler & kontroll. Gravida kan använda "Fråga Liv" via Mat för gravida.
Livsmedelsverket ger inte personliga kostråd. Vi ger generella råd om mat, dricksvatten, matvanor och hälsa, och generella svar på företagsfrågor om kontroll och regler. Vid specifika företagsfrågor, kontakta din kontrollmyndighet.
Frågorna hanteras säkert. Ditt svar innehåller en länk som bara du når. Ange inte uppgifter som kan kopplas till dig. Om vi synliggör frågor, tar vi bort personliga uppgifter. Du måste inte ange ditt riktiga namn men mejladress behövs för att få svar.
Läs mer i vår policy nedan.
Ja, när man bakar med ägg dör eventuell salmonella. Hög temperatur i ugnen under en viss tid gör att bakterier dör. Sockerkaka bakar man på hög temperatur och den är inne i ugnen länge.
Vänliga hälsningar och välkommen igen!
Kladdkaka går bra, så långe även den segaste delen ha blivit uppvärmd.
All mat som är genomvärmd till rykande het är säker att äta. Salmonella dör av värme. Ju högre temperaturen är, desto kortare tid behövs för att mikroorganismerna ska dö. Salmonella dör nästan direkt vid ca 70 grader. Vid lägre temperaturer, till exempel 65 grader tar det något längre tid.
En vanlig temperatur att baka i är 175-200 grader celcius. Med lägre temperatur behövs längre tid i ugnen än vid högre temperatur. Själva ’kladdigheten’ är ok och beror delvis på sammansättningen av ingredienser i kakan.
Du kan läsa mer om Salmonella här.
Vänlig hälsning,
Aravinda