Till senaste kommentaren

Baka med ev. salmonellasmittade ägg?

Kan man baka sockerkaka eller annat med ägg som kan vara salmonellasmittade?
Kicki

Kommentarer

  • Hej, tack för frågan.

    Ja, när man bakar med ägg dör eventuell salmonella. Hög temperatur i ugnen under en viss tid gör att bakterier dör. Sockerkaka bakar man på hög temperatur och den är inne i ugnen länge.

    Vänliga hälsningar och välkommen igen!


    Ingela
  • Vad gäller avseende kladdkaka? Är det säkert eller något man ska undvika vid salmonella-larm?
    Caroline
  • Hej,
    Kladdkaka går bra, så långe även den segaste delen ha blivit uppvärmd.
    All mat som är genomvärmd till rykande het är säker att äta. Salmonella dör av värme. Ju högre temperaturen är, desto kortare tid behövs för att mikroorganismerna ska dö. Salmonella dör nästan direkt vid ca 70 grader. Vid lägre temperaturer, till exempel 65 grader tar det något längre tid.
    En vanlig temperatur att baka i är 175-200 grader celcius. Med lägre temperatur behövs längre tid i ugnen än vid högre temperatur. Själva ’kladdigheten’ är ok och beror delvis på sammansättningen av ingredienser i kakan.
    Du kan läsa mer om Salmonella här.
    Vänlig hälsning,
    Aravinda
    Aravinda
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.