I Livsmedelsverkets forum kan du hitta svar på vanliga frågor.
Om du inte hittar svar på din fråga går det bra att skicka in den i forumet. Tänk på att inte ange inte känsliga personuppgifter, exempelvis namn eller information om någons hälsa.
Gravida kan söka svar i "Fråga Liv".
Som livsmedelsföretag kan du
- läsa vår information till företagare,
- skicka frågan till fragor@slv.se,
- kontakta oss via telefon 018-175000
(tis.9.00-11.00 och tors.14.00-16.00),
- kontakta din kontrollmyndighet
(företagsspecifika frågor)
Så behandlar Livsmedelsverket personuppgifter.
Ja, när man bakar med ägg dör eventuell salmonella. Hög temperatur i ugnen under en viss tid gör att bakterier dör. Sockerkaka bakar man på hög temperatur och den är inne i ugnen länge.
Vänliga hälsningar och välkommen igen!
Kladdkaka går bra, så långe även den segaste delen ha blivit uppvärmd.
All mat som är genomvärmd till rykande het är säker att äta. Salmonella dör av värme. Ju högre temperaturen är, desto kortare tid behövs för att mikroorganismerna ska dö. Salmonella dör nästan direkt vid ca 70 grader. Vid lägre temperaturer, till exempel 65 grader tar det något längre tid.
En vanlig temperatur att baka i är 175-200 grader celcius. Med lägre temperatur behövs längre tid i ugnen än vid högre temperatur. Själva ’kladdigheten’ är ok och beror delvis på sammansättningen av ingredienser i kakan.
Du kan läsa mer om Salmonella här.
Vänlig hälsning,
Aravinda