Till senaste kommentaren

Baka hemma i eget kök - registrering eller godkännande?

Om någon bakar till exempel piroger eller smörgåstårtor i eget kök och säljer utan vinst som hobby vid enstaka tillfällen, behöver den personen då registreras eller godkännas?

Vad är det som gäller egentligen?

Livsmedelsverket Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej!

  Livsmedelslagstiftningen tar inte någon hänsyn till om en verksamhet går med vinst eller inte. Om ett företag ska registreras, beror på om verksamheten bedöms vara ett livsmedelsföretag eller inte.
  Ett livsmedelsföretag enligt livsmedelslagstiftningen ska ha

  • en viss organisation
  • grad av kontinuitet
  • viss omfattning

  Det är den bedömningen som avgör om verksamheten ska registreras eller inte. Det är kommunens miljö- och hälsoskyddskontor som gör bedömningen om man är ett livsmedelsföretag eller inte. Det är även hos dem man registrerar sitt livsmedelsföretag.

  Läs gärna vår information om registrering och godkännande i Kontrollwiki samt information om att starta företag.

  De hygienregler som alla som arbetar med livsmedel måste följa gäller även när man tillagar mat hemma för försäljning. Läs också på vår webbplats om Så här fungerar regler om lokaler och hygien.

  Vänligen,


  Livsmedelsverket
 • Hej,
  Tänker att jag vill driva en hobbyverksamhet och sälja hembakat bröd på Lysekils torg.
  Vad krävs?
  Fått hem blankett om anmälan om registrering av livsmedelsanläggning men det gäller alltså en hobbyverksamhet. Ska jag fylla i blanketten ändå? Tänker fräscha upp köket naturligtvis så det eventuellt blir godkänt.
  Mvh
  Monica


  Monica
 • Hej Monica,

  När man avgör om en verksamhet ska anmälas för registrering hos kommunen eller inte så gör man det genom att bedöma om verksamheten sker med tillräcklig grad av organisation och kontinuitet. Det är kommunen som gör den bedömningen, är man osäker är det dem man bör vända sig till.

  Även verksamheter som drivs på "hobbynivå" kan bedömas vara livsmedelsverksamheter som behöver registreras.

  Vänligen
  Paulina
 • Hej jag funderar på att starta ett hemma bageri då jag fått förfrågan av många att köpa.
  Jag skulle vilja ha all info som man behöver för att starta upp ett hemmabageri, lagar, att starta företag hemma mm mm mm
  Kan ni skicka info till mig i pappersform.
  Eller på mail exakt hur jag ska gå tillväga och vad jag ska vända mig mm
  Elisabet
 • Hej Elisabet,

  Vad kul att du funderar på att starta ett livsmedelsföretag!

  Det är en del att tänka på när man startar en verksamhet. Vi har samlat information på vår webbplats som riktar sig till dig som vill bli livsmedelsföretagare:
  Registrera din verksamhet
  När du startar en livsmedelsverksamhet så behöver du registrera den hos kommunen. Kommunen blir din kontrollmyndighet. En anmälan om registrering ska göras senast två veckor innan verksamheten startar.

  Mer vägledning och hjälp

  Inom flera branscher finns branschriktlinjer. Det är de olika branscherna som tagit fram riktlinjer hur man kan gå tillväga för att se till att kraven i lagstiftningen är uppfyllda. Leta på vår sida om det är någon branschriktlinje som passar din verksamhet.

  Lycka till med ditt företag!

  Paulina
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.