Till senaste kommentaren

Äta regelbundet -- finns det stöd för det rådet?

Livsmedelsverket rekommenderar på länk: (https://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa--miljo/dieter-och-viktnedgang1) att man ska "äta regelbundet". Det rådet har jag hört många gånger. Men finns det egentligen något vetenskapligt stöd för det? Finns jämförande studier? Uppskattar referenser.

Rent logiskt ter det sig märkligt om vi skulle må bra av att äta regelbundet eftersom vi kan anta att vi inte är genetiskt anpassade för detta. Större delen under människans tid på jorden har vi ju knappast levt nära våra kylskåp :-). Det verkar finnas visst stöd för att fasta är bra, snarare än att regelbundet äta tre mål varje dag. Eller har jag fel?

Kommentarer

 • Hej!
  Tack för en intressant fråga som är svår att besvara. Som du själv antyder är det svårt att genomföra studier kring detta. Vi vet ganska lite om hur människors matvanor har sett ut genom århundradena i jämförelse med hur dessa kan kopplas till livslängd, hälsa och välbefinnande under olika tidsperioder. Det är sannolikt stor variation mellan olika åldersgrupper och mellan olika individer. Från Livsmedelsverket vill vi förmedla vad som är ett hälsosamt sätt att äta som passar för de allra flesta och under en stor del av livet utan att man ska behöva följa dieter eller restriktioner om man inte har en sjukdom eller allergi. Det finns starkt stöd i vetenskapen om vilka livsmedelsval som medför minskad risk för ohälsa på lång sikt, men det är svårt att genomföra långsiktiga populationsstudier avseende betydelsen av måltidsfrekvensen för friska personer.
  Lena B
 • Min fråga är obesvarad. Låt mig vara tydlig: finns det vetenskapligt stöd för ert råd att "äta regelbundet"?

  Frans
 • Hej igen, rådet grundar sig på en sammanvägning av fysiologi, näringstätheten i maten och kulturella aspekter.
  Se tex Näringslära för högskolan, redaktörer Lillemor Abrahamsson, Agneta Andersson, Gerd Nilsson ISBN 978-91-47-10520-5 LIBER förlag

  Se även följande länk för att läsa om hur måltidsfrekvensen sett ut under tusen år:
  nutritionsfakta.se | kunskapsportalen om mat och halsa

  Hälsningar Lena
  Lena B

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Din e-postadress visas aldrig för andra, bara ditt namn om vi lägger ut ditt inlägg i forumet.