Till senaste kommentaren

Äta fisk fler än 3ggr i veckan som gravid?

Hej,
Jag är gravid och just nu äter jag väldigt mycket fisk då jag inte äter annat kött. Men är det farligt att äta fisk upp emot 5-6 gånger i veckan som gravid? Äter oftast lax, torsk eller sej och varierar mellan dessa.
Therese Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej,
  tack för din fråga.

  Vårt korta svar är att det är inte optimalt att äta fisk 5-6 gånger i veckan. Det bästa både för din hälsa och med tanke på miljön är 2-3 gånger per vecka.

  Livsmedelsverkets rekommendation, som du säkert sett, till gravida och även den övriga befolkningen är att äta fisk 2-3 gånger i veckan, varav 1 gång fet fisk. Variera mellan magra och feta sorter och välj miljömärkta alternativ. Det är viktigt att följa kostråden och inte äta för mycket av fisk med miljögifter som dioxiner, PCB och kvicksilver. Se fisktabellen i våra kostråd för gravida.

  Genom att äta mager och fet fisk 2-3 gånger per vecka får du i dig nyttiga ämnen samtidigt som du begränsar ditt intag av miljögifter. Fisk innehåller vitamin D, jod och selen. Utöver detta innehåller även feta fiskar omega-3 fettsyrorna DHA och EPA som är särskilt viktiga vid graviditet.

  Äter du ofta oftare än 2-3 gånger i veckan går du samtidigt miste om viktiga näringsämnen i andra livsmedelsgrupper.

  Rekommendationen tar hänsyn både till hälsan och till miljön (ett hållbart fiske).

  Här kan du läsa mer

  Vi har en rapport om våra kostråd som beskriver bakgrunden och våra bedömningar, där kan du läsa mer. Så här skriver vi i vår rapport om kostråd från 2015:

  Konsumtionen av fisk måste anpassas till mängden fisk i havet. När miljöaspekter vägs samman med de hälsomässiga aspekterna är Livsmedelsverkets sammanfattande bedömning att det är acceptabelt med ett råd om att äta två till tre gånger i veckan, under förutsättning att konsumenterna väljer fisk som har fiskats eller odlats på ett hållbart sätt och kommer från hållbara bestånd. Att variera sorterna är viktigt för att minska intaget av de miljöföroreningar som kan finnas i vissa fiskarter. Att välja miljömärkta produkter bidrar till mer uthålligt fiske och vattenbruk.

  Faktagranskad januari 2020

  Välkommen igen om du har fler frågor om detta.
  Ingela
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.