Äta fisk fler än 3ggr i veckan som gravid?
Hej,
Jag är gravid och just nu äter jag väldigt mycket fisk då jag inte äter annat kött. Men är det farligt att äta fisk upp emot 5-6 gånger i veckan som gravid? Äter oftast lax, torsk eller sej och varierar mellan dessa.
Jag är gravid och just nu äter jag väldigt mycket fisk då jag inte äter annat kött. Men är det farligt att äta fisk upp emot 5-6 gånger i veckan som gravid? Äter oftast lax, torsk eller sej och varierar mellan dessa.
Följ inlägget
4
följare
tack för din fråga.
Vårt korta svar är att det är inte optimalt att äta fisk 5-6 gånger i veckan. Det bästa både för din hälsa och med tanke på miljön är 2-3 gånger per vecka.
Livsmedelsverkets rekommendation, som du säkert sett, till gravida och även den övriga befolkningen är att äta fisk 2-3 gånger i veckan, varav 1 gång fet fisk. Variera mellan magra och feta sorter och välj miljömärkta alternativ. Det är viktigt att följa kostråden och inte äta för mycket av fisk med miljögifter som dioxiner, PCB och kvicksilver. Se fisktabellen i våra kostråd för gravida.
Genom att äta mager och fet fisk 2-3 gånger per vecka får du i dig nyttiga ämnen samtidigt som du begränsar ditt intag av miljögifter. Fisk innehåller vitamin D, jod och selen. Utöver detta innehåller även feta fiskar omega-3 fettsyrorna DHA och EPA som är särskilt viktiga vid graviditet.
Äter du ofta oftare än 2-3 gånger i veckan går du samtidigt miste om viktiga näringsämnen i andra livsmedelsgrupper.
Rekommendationen tar hänsyn både till hälsan och till miljön (ett hållbart fiske).
Här kan du läsa mer
Vi har en rapport om våra kostråd som beskriver bakgrunden och våra bedömningar, där kan du läsa mer. Så här skriver vi i vår rapport om kostråd från 2015:
Konsumtionen av fisk måste anpassas till mängden fisk i havet. När miljöaspekter vägs samman med de hälsomässiga aspekterna är Livsmedelsverkets sammanfattande bedömning att det är acceptabelt med ett råd om att äta två till tre gånger i veckan, under förutsättning att konsumenterna väljer fisk som har fiskats eller odlats på ett hållbart sätt och kommer från hållbara bestånd. Att variera sorterna är viktigt för att minska intaget av de miljöföroreningar som kan finnas i vissa fiskarter. Att välja miljömärkta produkter bidrar till mer uthålligt fiske och vattenbruk.
Välkommen igen om du har fler frågor om detta.
Jag och min gravida fru äter ofta fisk. Vi gör ibland storkok så att vi har lunchlådor för hela arbetsveckan. Det händer därför att min fru äter lax fem till sex gånger i veckan. Vi är väldigt noga med att endast köpa norsk, odlad lax. Vi blev oroliga när vi läste inlägget och svaret från Livsmedelsverket att det inte är bra för hälsan att äta fisk mer än tre gånger i veckan. Som vi förstår är risken för att få i sig gifter minimal när man äter odlad lax från Norge. Skulle ni kunna förtydliga ert svar här ovan? Är det en risk för fostret att en gravid äter lax mer än tre gånger i veckan? Vi noterade att ni nämner miljöaspekten i ert svar, vilket är bra. Men den ställda frågan handlade just om hälsan för mamma och foster, vilket är vad vi också är inställda på att få svar om.
Mvh
Victor
Anledningen till att vi rekommenderar befolkningen att äta fisk 2-3 gånger i veckan och att variera mellan fet och mager fisk är att ingen fisk tyvärr är helt och hållet fri från miljögifter. Utöver det har vi råd om fisk av vissa arter och från vissa vatten som kan innehålla högre halter av miljögifter än andra.
Två till tre gånger i veckan ska ses som ett genomsnitt över en längre tid, men om ni enbart äter lax, alltså fet fisk, så bör ni nog inte ha "fiskvecka" mer än var 5-6:e vecka. Om ni har plats i frysen kan ni också frysa matlådorna och sprida ut fisken mer.
Välkommen igen om ni har fler frågor!
Är i gravid och jag klarar inte av att äta fisk eller omega 3. Har däremot märkt att jag får ner findus fiskpinnar. Är det tillräckligt? Eventuellt om jag också får i mig lite laxfile 1 gång i veckan. Eller måste det vara ren fisk? Dvs inte ”fabrikat”
mvh
Det kan vara svårt att få i sig all mat under graviditeten. Fiskpinnar och laxfilé låter utmärkt som bas. Senare under graviditeten kanske du mäktar med mer variation. Det allra viktigaste under graviditeten är den fetare fisken som lax. Om du inte får i dig en hel portion per vecka så kanske du behöver ta tillskott av omega-3. Rådgör med din barnmorska.
Vänliga hälsningar
Jag läste på er hemsida att "våra beräkningar visar att man kan äta odlad lax varje vecka", samtidigt som jag läst att sorterna bör varieras.
Jag ammar just nu, min fråga är om jag som ammande bland annat kan äta lax en gång per vecka med gott samvete eller om jag trots allt bör variera mer?
Tack för svar på förhand!
Meningen du citerar finns på vår webbsida om odlad lax och Östersjölax. Meningen efter lyder: "Men eftersom olika fiskarter innehåller lite olika nivåer av både hälsosamma näringsämnen och miljögifter är det bra att variera sorterna."
Våra allmänna råd om fisk och skaldjur är: ät fisk och skaldjur två till tre gånger i veckan, variera mellan magra och feta sorter och välj miljömärkt.
Det viktigaste är att man varierar mellan fet och mager fisk så man inte enbart äter fet fisk som lax. Sen blir det bättre ju mer man varierar.
Så det korta svaret på din fråga är att det går bra att äta odlad lax en gång i veckan men att det är ännu bättre om du varierar mer.
Vänliga hälsningar
När vi räknade inför kostråden så räknade vi på portioner som var 125 gram. Eftersom du bör äta fisk och skaldjur 2-3 gånger i veckan och variera mellan magra och feta sorter så är 250 gram = två portioner lite mycket lax per vecka. Försök variera med magra fisksorter också.
Vänliga hälsningar
Vendela