Till senaste kommentaren

Arsenik i risstärkelse och rismjöl

Det finns risstärkelse och rismjöl i många barnmatsburkar. Betyder det att barnen får i sig arsenik även genom denna ingrediens?

Livsmedelsverket (Uppdaterad )

Kommentarer

 • Hej!

  Barnmat med rismjöl/stärkelse som konsistensgivare räknas inte som en risprodukt och ingår därför inte i våra råd. Du kan alltså ge ditt barn detta utan att oroa dig. "Rena risrätter” som ju också finns i barnmatsburkar, till exempel ris och korvstroganoff, räknas som en risrätt och ingår i våra råd om att barn inte bör äta ris eller risprodukter oftare än 4 gånger per vecka.

  Konsistensgivare

  Rismjöl och risstärkelse används ofta i olika sorters barnmat som en konsistensgivare. Mängden rismjöl/stärkelse i barnmaten är dock mycket begränsad och den mängd arsenik som man kan få i sig från rismjölet/stärkelsen är mycket liten.

  Ingrediensförteckningen ger vägledning

  Tittar man på ingrediensförteckningen får man hjälp att bedöma hur mycket rismjöl/stärkelse som kan finnas i produkten. Ju längre ner i en ingrediensförteckning något står angivet, desto mindre finns det i produkten.

  På vår webb kan du läsa mer om arsenik i ris.

  Livsmedelsverket
  (Uppdaterad )
 • Hej! Räknar ni en burk barnmat, exempelvis biffstroganoff med ris som ”en gång” (en portion)?

  De barnmatsburkar som innehåller ris men såpass lite att det inte ens står utskrivet som procent, ska man räkna med dom också? Köpte en som hette ”grönsaksgryta med kyckling och vitlök” vilken även innehöll ris men såpass lite att det inte presenterades i procent. 

  Hur ska man tänka?
  Elina
 • Hej Elina,
  tack för frågan.

  Ja, precis. Biffstroganoff med ris - då blir en måltid det samma som en portion.

  Om det är väldigt lite ris i behöver man inte räkna med det.

  Vänliga hälsningar
  Ingela

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Din e-postadress visas aldrig för andra, bara ditt namn om vi lägger ut ditt inlägg i forumet.