Är havregryn glutenfria?

Finns det gluten i havregryn?

Kommentarer

  • Hej Kerstin,
    Tack för din fråga.

    Havregryn i sig innehåller inte egentligen gluten, men havregryn kan vara förorenat av vete, korn eller råg som innehåller gluten. Föroreningen kan ske vid sådd, skörd, transport, malning eller paketering.

    Att vi skriver "egentligen" ovanför är för att definitionen av gluten kan skilja sig åt. Prolaminer är en av beståndsdelarna i gluten. Det finns s.k. prolaminer i havre. De prolaminer som finns i havre är dock inte skadande, vid celiaki, som de prolaminer som finns i vete, råg och korn.

    Har man celiaki/glutenintolerans kan man äta havre men rådet är då att köpa havreprodukter som är garanterat fria från föroreningar av andra spannmål. Dessa produkter är märkta "Glutenfri" och har ett innehåll av gluten på högst 20mg/kg produkt. Mer information om celiaki/glutenintolerans finns här.

    Vänlig hälsning
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.