Sök gärna bland tidigare frågor i forumet så kan du snabbt få svar. Företag finner även svar på Företagande, regler & kontroll. Gravida kan använda "Fråga Liv" via Mat för gravida.
Livsmedelsverket ger inte personliga kostråd. Vi ger generella råd om mat, dricksvatten, matvanor och hälsa, och generella svar på företagsfrågor om kontroll och regler. Vid specifika företagsfrågor, kontakta din kontrollmyndighet.
Frågorna hanteras säkert. Ditt svar innehåller en länk som bara du når. Ange inte uppgifter som kan kopplas till dig. Om vi synliggör frågor, tar vi bort personliga uppgifter. Du måste inte ange ditt riktiga namn men mejladress behövs för att få svar.
Läs mer i vår policy nedan.
Tack för din fråga!
Havregryn i sig innehåller egentligen inte gluten, men havregryn kan vara förorenat av vete, korn eller råg som innehåller gluten. Föroreningen kan ske vid sådd, skörd, transport, malning eller paketering.
Att vi skriver "egentligen" ovanför är för att definitionen av gluten kan skilja sig åt. Prolaminer är en av beståndsdelarna i gluten. Det finns s.k. prolaminer i havre. De prolaminer som finns i havre är dock inte skadande, vid celiaki, som de prolaminer som finns i vete, råg och korn.
Har man celiaki/glutenintolerans kan man äta havre, men rådet är då att köpa havreprodukter som är garanterat fria från föroreningar av andra spannmål. Dessa produkter är märkta "Glutenfri" och har ett innehåll av gluten på högst 20 mg/kg produkt. Mer information om celiaki/glutenintolerans finns här.
Vänlig hälsning
Havremjöl märkt "glutenfri" har framställts utan risk för kontamination med vete, råg och korn. Man kan äta havremjöl märkt "glutenfri" om man har celiaki.
"Vanligt" havremjöl, utan märkningen "glutenfri", kan dock vara kontaminerat med vete, råg och/eller korn. Man ska inte äta "vanligt" havremjöl om man har celiaki.
Vänliga hälsningar
Nej, vanliga havregryn är inte glutenfria. De kan vara förorenade med vete, råg och/eller korn. Du bör välja havregryn som är märkta "glutenfri" om du har celiaki eller ska bjuda någon med celiaki på fika eller annan mat. Läs mer i det första svaret ovan.
Vänliga hälsningar
Det finns enstaka havremjölksprodukter som är märkta "glutenfri". Läs på de olika förpackningarna. De som är märkta "glutenfri" ska uppfylla de regler som finns om denna märkning och vara baserade på "glutenfri" havre.
Livsmedelsverket kan dock inte specificera vilka produkter det är.
Vänliga hälsningar
Såhär skriver vi på sidan om celiaki och spannmålsallergi "Havre är ofta förorenad med vete, råg och korn. Därför bör personer med spannmålsallergi välja havre som är specialframställd och märkt "glutenfri"."
Man bör alltså välja den som är märkt "glutenfri". Den odlas och produceras särskilt för att inte kontamineras med vete, råg eller korn.
Vänliga hälsningar
Tomas
vi har inga råd för personer som inte har celiaki eller spannmålsallergi om att välja glutenfria produkter. En produkt som är gjord på havre kan som vi skriver ovan innehålla gluten eftersom havre är ofta är förorenad med vete, råg och korn, vilka innehåller gluten. Havre innehåller i sig inte gluten men produkten kan alltså innehålla små mängder vete, korn eller råg och därför även gluten.
Allt gott,