Är havregryn glutenfria?

Finns det gluten i havregryn?

Kommentarer

  • Hej Kerstin,
    Tack för din fråga.

    Havregryn i sig innehåller egentligen inte gluten, men havregryn kan vara förorenat av vete, korn eller råg som innehåller gluten. Föroreningen kan ske vid sådd, skörd, transport, malning eller paketering.

    Att vi skriver "egentligen" ovanför är för att definitionen av gluten kan skilja sig åt. Prolaminer är en av beståndsdelarna i gluten. Det finns s.k. prolaminer i havre. De prolaminer som finns i havre är dock inte skadande, vid celiaki, som de prolaminer som finns i vete, råg och korn.

    Har man celiaki/glutenintolerans kan man äta havre, men rådet är då att köpa havreprodukter som är garanterat fria från föroreningar av andra spannmål. Dessa produkter är märkta "Glutenfri" och har ett innehåll av gluten på högst 20mg/kg produkt. Mer information om celiaki/glutenintolerans finns här.

    Vänlig hälsning
    Ylva
    (Uppdaterad )
  • Hej havremjöl är glutenfritt? Hälsningar Jilmas
    Jilmas
  • Hej!

    Havremjöl märkt "glutenfri" har framställts utan risk för kontamination med vete, råg och korn. Man kan äta havremjöl märkt "glutenfri" om man har celiaki.

    "Vanligt" havremjöl, utan märkningen "glutenfri", kan dock vara kontaminerat med vete, råg och/eller korn. Man ska inte äta "vanligt" havremjöl om man har celiaki.

    Vänliga hälsningar
    Ylva
    (Uppdaterad )

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Din e-postadress visas aldrig för andra, bara ditt namn om vi lägger ut ditt inlägg i forumet.