Till senaste kommentaren

Ansjovis, varmrökt och kallrökt makrill, gravad lax - gravid

Hej!
Kan jag som gravid äta ansjovis på burk - samt ansjovis i oliver?
Kan jag som gravid äta rökt makrill? Ska jag tänka på något där? Att den är nyförpackad?
Vad gäller generellt med rökt fisk? Är varmrökt fisk ok? Bör den vara nyförpackad? Är det enbart kallrökt och gravad fisk man ska undvika?

Livsmedelsverket

Kommentarer

  • Hej,
    gravida kan äta ansjovis på burk. Den är konserverad och säker att äta.

    Gravida kan också äta både kallrökt, varmrökt och gravad fisk som makrill och lax. Men det är viktigt att ha koll på förpackningsdatum. Ät produkter som varit förpackade högst en vecka.

    Som du säkert vet är det inte all fisk som är lämplig för gravida. Vilka fisksorter gravida kan äta och hur ofta framgår av tabellen i våra kostråd för gravida.

    I vår snabbguide "Fråga Liv" för gravida kan man också skriva in olika livsmedelsprodukter och snabbt få svar på om de går bra att äta även när man är gravid.

    Välkommen tillbaka om du har fler frågor!
    Livsmedelsverket
    (Uppdaterad )
  • Ansjovis i janssons frestelse är ok?
    Sia
  • Hej och tack för frågan.
    Ja, det är säkert att äta ansjovis i Janssons. Det är ju dessutom en tillagad rätt.

    Vänliga hälsningar
    Ingela
    (Uppdaterad )
  • Hej!
    Om man värmer upp en kallrökt lax, dör listeria bakterien då?
    Emelie
  • Hej och tack för frågan.

    Ja, om man värmer den ordentligt - riktigt het eller bubblande het - så dör listeriabakterien.

    Vänliga hälsningar
    Ingela
  • Hej!
    Betyder det att kallrökt lax som varit förpackad längre än en vecka, men som läggs i en paj som gräddas ca 40 minuter är ofarlig för gravid?
    Hilda
  • Hej
    Ja det stämmer. All upphettad mat är säker med avseende på listeria.

    Med vänlig hälsning
    Åsa R

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Din e-postadress visas aldrig för andra, bara ditt namn om vi lägger ut ditt inlägg i forumet.