Ansjovis, varmrökt och kallrökt makrill, gravad lax - gravid
Hej!
Kan jag som gravid äta ansjovis på burk - samt ansjovis i oliver?
Kan jag som gravid äta rökt makrill? Ska jag tänka på något där? Att den är nyförpackad?
Vad gäller generellt med rökt fisk? Är varmrökt fisk ok? Bör den vara nyförpackad? Är det enbart kallrökt och gravad fisk man ska undvika?
Kan jag som gravid äta ansjovis på burk - samt ansjovis i oliver?
Kan jag som gravid äta rökt makrill? Ska jag tänka på något där? Att den är nyförpackad?
Vad gäller generellt med rökt fisk? Är varmrökt fisk ok? Bör den vara nyförpackad? Är det enbart kallrökt och gravad fisk man ska undvika?
Följ inlägget
8
följare
gravida kan äta ansjovis på burk. Den är konserverad och säker att äta.
Gravida kan också äta både kallrökt, varmrökt och gravad fisk som makrill och lax. Men det är viktigt att ha koll på förpackningsdatum. Ät produkter som varit förpackade högst en vecka.
Som du säkert vet är det inte all fisk som är lämplig för gravida. Vilka fisksorter gravida kan äta och hur ofta framgår av tabellen i våra kostråd för gravida.
I vår snabbguide "Fråga Liv" för gravida kan man också skriva in olika livsmedelsprodukter och få svar på om de går bra att äta även när man är gravid.
Välkommen tillbaka om du har fler frågor!
Ja, det är säkert att äta ansjovis i Janssons. Det är ju dessutom en tillagad rätt.
Vänliga hälsningar
Om man värmer upp en kallrökt lax, dör listeria bakterien då?
Ja, om man värmer den ordentligt - riktigt het eller bubblande het - så dör listeriabakterien.
Vänliga hälsningar
Betyder det att kallrökt lax som varit förpackad längre än en vecka, men som läggs i en paj som gräddas ca 40 minuter är ofarlig för gravid?
Ja det stämmer. All upphettad mat är säker med avseende på listeria.
Med vänlig hälsning
Nej, listeria dör inte i frysen. Laxen behöver upphettas för att listeriabakterien ska dö.
Anledningen till att gravida bör frysa charkuterier är toxoplasmaparasiten.
På vår webbplats har vi råd till gravida där vi samlat sådant som gravida särskilt behöver tänka på. I vår snabbguide "Fråga Liv" för gravida kan man också skriva in olika livsmedelsprodukter och snabbt få svar på om de går bra att äta även när man är gravid.
Välkommen tillbaka om du har fler frågor!
Jag har försökt hitta svar på min fråga vad gäller vakuumförpackad fisk. I det här fallet vakuumförpackad kallrökt lax. På de förpackningarna kan jag nämligen inte hitta något datum för förpackningsdag. Räknas dagarna från det att man öppnar då?
Vänliga hälsningar,
Tack för din fråga!
Nej, du kan inte räkna en vecka från den dagen då du öppnar förpackningen.
Förpackningsdag är inte en obligatorisk uppgift
Det är besvärligt att det inte alltid står förpackningsdag på förpackningarna, men det är inte en obligatorisk märkningsuppgift. Det är däremot utgångsdatum. Olika tillverkare har olika hållbarhetstid på sina produkter. Det brukar variera mellan ungefär 3-5 veckor.
Fråga företaget om hållbarhetstid
Om förpackningsdag inte står på förpackningen kan du prova att kontakta företaget och fråga hur många veckors hållbarhet den aktuella produkten har. Kontaktinformation brukar stå på förpackningen. Sen kan du "räkna baklänges " utifrån aktuellt datum för att få fram hur länge sen det var som den förpackades. Alternativet är att välja en annan produkt där datum framgår. Det finns sådana.
Med vänlig hälsning
Tack för din fråga.
Ja det går bra att äta all slags fisk på tub när du är gravid.
Med vänlig hälsning
I charken är det bäst att fråga personalen gällande datum. När det gäller Listeria så är det bäst att äta den så nära förpackningsdatumet som möjligt, eftersom den kan föröka sig efter förpackning.
Med vänlig hälsning,
Aravinda