Anmäla allergisk reaktion

Hej!
Min son är 8 år och allergisk mot ägg. Igår åt vi bröd som enligt ingrediensförteckningen inte innehöll ägg. Det var även ost och smör på smörgåsen. När min son nästan hade ätit upp hela smörgåsen sa han att han hade ont i magen och efter ytterligare några minuter kräktes han. Han fick även utslag på kroppen. Vi tror att det är ägg i brödet fast det inte anges i ingrediensförteckningen. Hur ska vi göra för att anmäla?

Vänliga hälsningar
Livsmedelsverket

Kommentarer


 • Hej!
  Det är verkligen tråkigt att ditt barn blivit sjuk av maten.

  Anmäla till kontrollmyndighet
  Det är bra om du anmäler det inträffade till livsmedelskontrollen i din kommun. Dels för att förhindra att fler riskerar att bli sjuka och dels därför att deras medverkan också gör att analysen av livsmedlen inte kostar dig som privatperson något.

  Du når livsmedelskontrollen via kommunens webbsida. En del kommuner har ett webb-baserat anmälningsformulär för att rapportera in matförgiftningar och allergiska reaktioner. Andra kommuner behöver man kontakta via e-post eller telefon.

  Bröd eller ost kan ha orsakat reaktionen
  Det skulle kunna vara så att det finns ägg i brödet trots att det inte anges i ingrediensförteckningen. Det kan även vara så att det finns en odeklarerad tillsatts i osten. Konserveringsmedlet lysozym används ibland i ost och det framställs från ägg. Det ska anges i ingrediensförteckningen om lysozym ingår och att det är framställt från ägg. Läs mer om Allergimärkning på vår webbplats.

  Analys för att veta vilket livsmedel som orsakade reaktionen
  Eftersom det är osäkert vilket livsmedel som orsakade reaktionen kan det vara bra att livsmedlen analyseras. Livsmedelsverket tar emot prov på livsmedel som misstänks ha orsakat en allergisk reaktion och vi kan analysera förekomst och halt av äggprotein i livsmedel.
  Läs mer om vilka allergen Livsmedelsverket analyserar. Via länken når du också den blankett som ska bifogas med provet.

  Analyserna är kostnadsfria för livsmedelsinspektörer (kontrollmyndigheter) och sjukvård då en reaktion skett hos en person med en bekräftad allergi. Så i detta fall ska du kontakta kontrollmyndigheten i din egen kommun för att analysen ska vara kostnadsfri.

  Livsmedelsverket tar tacksamt emot prover
  Livsmedelsverket är mycket tacksamma för att få in prov av livsmedel som misstänks ha orsakat en allergisk reaktion hos en person med bekräftad allergi. Det gör att Livsmedelsverket får bättre underlag gällande vilka sorters livsmedel och allergen som orsakar oväntade allergiska reaktioner på grund av felmärkning eller kontamination. Här finns en sammanställning över andra reaktioner mot odeklarerat ägg.

  Välkommen om du har frågor kring det här.
  Vänliga hälsningar
  Livsmedelsverket
  (Uppdaterad )
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.