Allergi mot citronsyra?

Hej,
Jag tror att jag är allergisk mot tillsatsen citronsyra, kan det vara så?
Livsmedelsverket

Kommentarer

 • Hej,

  Det finns olika typer av överkänslighet och allergier mot livsmedel. Rent definitionsmässigt kan man dock inte vara allergisk mot citronsyra i sig eftersom allergi innebär att man reagerar på ett protein, vilket citronsyra inte är. Det finns andra typer av överkänslighetsreaktioner, och det går inte att utesluta att man kan vara överkänslig mot citronsyra.

  Livsmedelsverkets arbete ska vila på vetenskaplig grund, och vi kan bara informera om allergi och överkänslighet utifrån de vetenskapliga fakta som finns tillgängliga i dagsläget. Det finns väldigt få vetenskapliga publikationer om överkänslighet mot citronsyra. Det som finns är sammanställt i ett kunskapsunderlag om överkänslighet mot tillsatser. 

  Vi hör från konsumenter och ser på sociala medier att en del personer uppger att de reagerar på citronsyra men vi kan alltså inte säga vad det beror på. Det kan inte uteslutas att det är något annat än citronsyra som man egentligen reagerar på.

  Vid misstanke om allergi
  Om du misstänker att du inte tål ett livsmedel råder jag dig att kontakta sjukvården eftersom de bäst kan utreda orsaken till att man drabbas av symptom som kan bero på allergi eller annan överkänslighet. Det är viktigt att utreda reaktionerna så att du inte begränsar kosten i onödan.

  Användning av citronsyra
  Citronsyra är ett ämne som finns naturligt i bär och frukter. Citronsyra produceras även naturligt i kroppen. Livsmedelstillsatsen citronsyra, E 330, är godkänd och har granskats av den Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, Efsa. E 330 används som antioxidationsmedel och tillsätts livsmedel för att bland annat hindra fett från att härskna och fruktbaserade produkter från att missfärgas. Du kan läsa mer om citronsyra här.

  Ingrediensförteckningen
  Om du behöver undvika tillsatsen citronsyra ska du läsa ingrediensförteckningen noga, precis som allergiker mot till exempel nötter, mjölk och ägg måste göra. I ingrediensförteckningen ska tillsatsen citronsyra deklareras som "antioxidationsmedel E330" eller "antioxidationsmedel citronsyra".

  Vänliga hälsningar
  Livsmedelsverket
  (Uppdaterad )

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Din e-postadress visas aldrig för andra, bara ditt namn om vi lägger ut ditt inlägg i forumet.