Välkommen!
Om du söker här i forumet kanske du har hjälp av våra tidigare svar på liknande frågor. Sök också gärna på vår webb.
Alla frågor hanteras säkert i vårt system. När du får ett svar innehåller det en länk. Den länken är det bara du som kan nå. För att någon annan ska kunna se svaret krävs att vi aktivt lagt ut det synligt i forumet.
Skulle vi välja att synliggöra din fråga för andra, tar vi först bort personliga uppgifter. Andra kan då inte se vem frågan kommer från. Det är bra om du också tänker på att inte ange uppgifter i själva frågan som skulle kunna kopplas just till dig.
Läs mer i vår policy nedan.
Alla ska må bra av maten - nu och i framtiden
Det finns olika typer av överkänslighet och allergier mot livsmedel. Rent definitionsmässigt kan man dock inte vara allergisk mot citronsyra i sig eftersom allergi innebär att man reagerar på ett protein, vilket citronsyra inte är. Det finns andra typer av överkänslighetsreaktioner, och det går inte att utesluta att man kan vara överkänslig mot citronsyra.
Livsmedelsverkets arbete ska vila på vetenskaplig grund, och vi kan bara informera om allergi och överkänslighet utifrån de vetenskapliga fakta som finns tillgängliga i dagsläget. Det finns väldigt få vetenskapliga publikationer om överkänslighet mot citronsyra. Det som finns är sammanställt i ett kunskapsunderlag om överkänslighet mot tillsatser.
Vi hör från konsumenter och ser på sociala medier att en del personer uppger att de reagerar på citronsyra men vi kan alltså inte säga vad det beror på. Det kan inte uteslutas att det är något annat än citronsyra som man egentligen reagerar på.
Vid misstanke om allergi
Om du misstänker att du inte tål ett livsmedel råder jag dig att kontakta sjukvården eftersom de bäst kan utreda orsaken till att man drabbas av symptom som kan bero på allergi eller annan överkänslighet. Det är viktigt att utreda reaktionerna så att du inte begränsar kosten i onödan.
Användning av citronsyra
Citronsyra är ett ämne som finns naturligt i bär och frukter. Citronsyra produceras även naturligt i kroppen. Livsmedelstillsatsen citronsyra, E 330, är godkänd och har granskats av den Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, Efsa. E 330 används som antioxidationsmedel och tillsätts livsmedel för att bland annat hindra fett från att härskna och fruktbaserade produkter från att missfärgas. Du kan läsa mer om citronsyra här.
Ingrediensförteckningen
Om du behöver undvika tillsatsen citronsyra ska du läsa ingrediensförteckningen noga, precis som allergiker mot till exempel nötter, mjölk och ägg måste göra. I ingrediensförteckningen ska tillsatsen citronsyra deklareras som "antioxidationsmedel E330" eller "antioxidationsmedel citronsyra".
Vänliga hälsningar