Till senaste kommentaren

Te, glass och alkohol i lagad mat

Hej!
Jag undrar hur det funkar med typ soppor, såser grytor etc som innehåller ex vin? Är det ok att äta som gravid eller finns det fortfarande såpass mycket alkohol kvar i maten att man bör undvika det?
Och hur fungerar det med glass? Hörde att eftersom glass kan innehålla rått ägg så ska man inte äta det, men hur ligger det till egentligen? Är tex italiensk glass farligt?
Sist undrar jag om det finns något typ av örtte eller te överlag som är ok att dricka som gravid?
Tack!
(Uppdaterad ) Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej!

  Vin i sås
  När det gäller vinsås och grytor som innehåller vin så är de ok att äta som gravid om de har kokat i minst en halvtimme eller om vätskan har kokats ihop till mindre än hälften. Den mängd alkohol som de skulle kunna innehålla är då mycket liten.

  Glass
  Generellt går glass bra att äta när man är gravid. Den är ofta tillverkad av pastöriserad mjölk och grädde. De råd vi har gällande råa ägg gäller för alla, inte bara gravida. Svenska, norska, danska och finska ägg kan man äta råa eller löskokta. Ägg från andra länder bör man undvika att äta råa eller löskokta på grund av risk för Salmonella. Salmonella kan göra dig sjuk, men påverkar inte fostret. Här kan du läsa mer om salmonella och att äta råa ägg.

  Te
  Svart te kan du dricka upp till 4 koppar (à 2 dl) per dag, om du inte också dricker kaffe. Rooibos, kamomillte eller andra kvällsteer innehåller inte koffein, men det finns för lite kunskap om dem för att säga att de är säkra för gravida att dricka regelbundet. Var därför försiktig med rooibos, grönt te och örteér.

  Du kan läsa mer om de råd vi har för gravida. Där går det också att söka på olika livsmedel.

  Med vänlig hälsning

  Christina L

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Din e-postadress visas aldrig för andra, bara ditt namn om vi lägger ut ditt inlägg i forumet.