Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Te, glass och alkohol i lagad mat

Hej!
Jag undrar hur det funkar med typ soppor, såser grytor etc som innehåller ex vin? Är det ok att äta som gravid eller finns det fortfarande såpass mycket alkohol kvar i maten att man bör undvika det?
Och hur fungerar det med glass? Hörde att eftersom glass kan innehålla rått ägg så ska man inte äta det, men hur ligger det till egentligen? Är tex italiensk glass farligt?
Sist undrar jag om det finns något typ av örtte eller te överlag som är ok att dricka som gravid?
Tack!
Isabel Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej!

  Vin i mat
  När det gäller vinsås och grytor som innehåller vin så är de ok att äta som gravid. Den mängd alkohol som de skulle kunna innehålla är mycket liten.

  Glass
  Generellt går glass bra att äta när man är gravid. Den är ofta tillverkad av pastöriserad mjölk och grädde. De råd vi har gällande råa ägg gäller för alla, inte bara gravida. Svenska, norska, danska och finska ägg kan man äta råa eller löskokta. Ägg från andra länder bör man undvika att äta råa eller löskokta på grund av risk för Salmonella. Salmonella kan  göra dig sjuk, men påverkar inte fostret. Här kan du läsa mer om salmonella och att äta råa ägg.

  Te
  Svart te kan du dricka upp till 6 koppar (2 dl) per dag. Örtteer av alla slag bör du generellt vara försiktig med att dricka, då man i många fall inte vet vilken effekt de har på fostret.

  Du kan läsa mer om de råd vi har för gravida.

  Med vänlig hälsning

  Christina L
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.