Till senaste kommentaren

Akrylamid i bröd. Finns nåt nyttigt med låg halt? Baka själv, ex fröknäcke?

Hej. Jag äter mkt bröd. Gärna grovt med bara fullkorn. Nu har jag en bebis och äter extra mkt bröd för det är enkelt, går fort ordna o mättar bra. Jag är orolig för akrylamid. Dricker en hel del kaffe oxå. (Inga snacks el snabbmat dock). Finns nåt nyttigt bröd med låg halt akrylamid?  Är d bra baka själv, ex fröknäcke som man gräddar på lägre temp men längre?
Müsli, innehåller den akrylamid bara om den är rostad? Eller även om den inte är rostad?

Kommentarer

  • Hej!

    Livsmedelsverket har rekommendationer om hur man kan göra för att få i sig lite mindre av akrylamid. Det viktigaste är faktiskt att äta varierat och alltså inte äta överdrivet mycket av några enskilda livsmedel.

    Ät varierat
    Det är också bra att veta att det är vad man äter under en längre tid som avgör vilka effekterna blir. Om man under en kortare tid väljer att äta mindre varierat har det inte någon nämnvärd betydelse.

    Kaffe
    Att inte dricka för mycket kaffe är bra. Och att baka bröd själv kan också vara bra, då kan man välja att grädda det så att det blir gyllenbrunt, inte mörkare än så. Det är troligen mer akrylamid i flingor som är rostade, än i dem som inte är det.

    Så här står det i våra rekommendationer om akrylamid på vår webbplats.
    Det finns några enkla sätt att få i sig mindre akrylamid.
    • Ät varierat, det vill säga ät olika sorters mat. Då minskar risken att få i sig skadliga halter av något ämne.
    • Ugnsbaka/fritera/grädda/rosta potatis och potatisprodukter, bröd och bakverk tills de blir gyllengula snarare än bruna. Halten akrylamid blir högre ju mörkare de blir. När det gäller mjukt bröd är akrylamidhalten allra högst på ytan. Vid kokning bildas inte akrylamid.

Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.