Akrylamid i bröd. Finns nåt nyttigt med låg halt? Baka själv, ex fröknäcke?
Hej. Jag äter mkt bröd. Gärna grovt med bara fullkorn. Nu har jag en bebis och äter extra mkt bröd för det är enkelt, går fort ordna o mättar bra. Jag är orolig för akrylamid. Dricker en hel del kaffe oxå. (Inga snacks el snabbmat dock). Finns nåt nyttigt bröd med låg halt akrylamid? Är d bra baka själv, ex fröknäcke som man gräddar på lägre temp men längre?
Müsli, innehåller den akrylamid bara om den är rostad? Eller även om den inte är rostad?
Müsli, innehåller den akrylamid bara om den är rostad? Eller även om den inte är rostad?
Följ inlägget
0
följare
Livsmedelsverket har rekommendationer om hur man kan göra för att få i sig lite mindre av akrylamid. Det viktigaste är faktiskt att äta varierat och alltså inte äta överdrivet mycket av några enskilda livsmedel.
Ät varierat
Det är också bra att veta att det är vad man äter under en längre tid som avgör vilka effekterna blir. Om man under en kortare tid väljer att äta mindre varierat har det inte någon nämnvärd betydelse.
Kaffe
Att inte dricka för mycket kaffe är bra. Och att baka bröd själv kan också vara bra, då kan man välja att grädda det så att det blir gyllenbrunt, inte mörkare än så. Det är troligen mer akrylamid i flingor som är rostade, än i dem som inte är det.
Så här står det i våra rekommendationer om akrylamid på vår webbplats.
Det finns några enkla sätt att få i sig mindre akrylamid.