Till senaste kommentaren

Ägg - finns det någon gräns för hur många det är bra att äta varje dag?

Jag undrar om det finns någon begränsning för hur många ägg det är lämpligt att äta? Är det mycket kolesterol i ägg?

Livsmedelsverket Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej!

  Ägg är jättebra mat och en bra källa till jod, selen och fettlösliga vitaminer som till exempel vitamin D. Men som alltid är det viktigt att äta varierat. Äter man väldigt många ägg blir det inte plats för andra livsmedel och kosten blir för ensidig. Ett av våra viktigaste råd är att äta varierat. Det kan du läsa mer om i faktaskriften Hälsosam helhet och på vår webb: Kostråd - hitta ditt sätt.

  Livsmedelsverket har inga specifika rekommendationer om hur många ägg barn, eller vuxna, kan äta.

  Så här skriver vi om ägg på vår webb:

  Ägg och kolesterol
  Ett normalstort ägg innehåller mellan 170-200 mg kolesterol, vilket är relativt mycket. Men de flesta kan äta flera ägg om dagen utan att kolesterolvärdena påverkas negativt. Anledningen är att friska människor har en kontrollmekanism som gör att kroppens egen produktion av kolesterol minskar när man äter mat som innehåller kolesterol. Hos personer med störd kolesterolomsättning kan kolesterol från maten behöva begränsas. Det är i så fall något vården ger råd om. 

  Läs mer om ägg på Livsmedelsverkets webbplats.

  Och om du är intresserad av näringsvärdet i ägg eller andra livsmedel så kan du titta i vår livsmedelsdatabas. Välj "alla näringsämnen" om du vill se hur mycket de innehåller av kolesterol och olika fettsyror.

  Vänliga hälsningar Åsa

  Livsmedelsverket
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.