Till senaste kommentaren

Ägg - finns det någon gräns för hur många det är bra att äta varje dag?

Jag undrar om det finns någon begränsning för hur många ägg det är lämpligt att äta? Är det mycket kolesterol i ägg?

Livsmedelsverket (Uppdaterad )

Kommentarer

 • Hej!

  Ägg är jättebra mat och en bra källa till jod, selen och fettlösliga vitaminer som till exempel vitamin D. Men som alltid är det viktigt att äta varierat. Äter man väldigt många ägg blir det inte plats för andra livsmedel och kosten blir för ensidig. Ett av våra viktigaste råd är att äta varierat. Det kan du läsa mer om i faktaskriften Hälsosam helhet och på vår webb: Kostråd - hitta ditt sätt.

  Livsmedelsverket har inga specifika rekommendationer om hur många ägg barn, eller vuxna, kan äta.

  Läs mer om ägg på Livsmedelsverkets webbplats.

  Och om du är intresserad av näringsvärdet och innehållet av kolesterol i ägg, eller andra livsmedel, så kan du titta i vår livsmedelsdatabas. Välj "alla näringsämnen" om du vill se hur mycket de innehåller av kolesterol och olika fettsyror.

  Vänliga hälsningar Åsa
  Livsmedelsverket
  (Uppdaterad )
 • Kan man äta 12 st ägg per dag?
 • Hej!

  Tolv ägg skulle täcka mer än en tredjedel av energibehovet för de flesta och det är inte bra om ett enskilt livsmedel står för en så stor andel av energiintaget. Vi behöver äta många olika sorters livsmedel för att få i oss all näring. Att äta av många olika sorters livsmedel minskar också risken för att få i sig för mycket av något oönskat ämne.

  Vänliga hälsningar
  Åsa B
  (Uppdaterad )
 • Hej!

  Finns det en hälsorisk om man äter upp till tre ägg om dagen varje dag i vecka?
  Kommer från en person som äter allsidigt och tränar.

  MVH
 • Hej William!

  Om du äter varierat och hälsosamt i övrigt ser jag inte att det skulle innebära någon risk att äta tre ägg om dagen.

  Hälsningar
  Åsa B
  (Uppdaterad )
 • Hej!
  Min dotter är nio månader. Hon får vegansk kost förutom ägg och vi järnberikar hennes mat med paltbröd. Hon äter två äggulor om dagen, får hon i sig tillräckligt med B12?
  Vänliga hälsningar Jenny
 • Hej Jenny!

  På Livsmedelsverket kan vi tyvärr inte bistå med den här typen av individanpassade råd, men i vår webbtext om vegansk mat till barn kan du själv se hur mycket B12 som rekommenderas och i vår livsmedelsdatabas hittar du näringsinnehållet i äggula och många andra livsmedel. För att se innehållet av vitamin B12 måste du välja in "Alla näringsämnen" som näringsämneslista uppe till vänster i sökfunktionen.

  I Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas finns det uppgifter om mer än 50 näringsämnen i över 2000 olika livsmedel och maträtter.
  Här kan du läsa om hur du söker och om de olika funktioner som finns i livsmedelsdatabasen.
  Du kan alltid hitta sökfunktionen på förstasidan på www.livsmedelsverket.se.

  Vänliga hälsningar
  Åsa B
  (Uppdaterad )
 • Åsa B 24 aug 2020:
  "Tolv ägg skulle täcka mer än en tredjedel av energibehovet för de flesta och det är inte bra om ett enskilt livsmedel står för en så stor andel av energiintaget. Vi behöver äta många olika sorters livsmedel för att få i oss all näring. Att äta av många olika sorters livsmedel minskar också risken för att få i sig för mycket av något oönskat ämne."

  1: Om 12 ägg ger "mer än en tredjedel av energibehovet"; på vilket sätt menar du då att det är för mycket, och vad ska man då fylla ut de (över) 2 andra 3:e-delarna med ?
  2: Vad är det för viktigt näringsämne som inte finns i ägg ?
  3: Vad finns det för "oönskat" ämne i ägg ?

  Jag måste haft "tur" hittills som inte har det minsta problem av att dricka närmare 9000 ägg/år....
 • Hej P-O!

  Det finns inget livsmedel (förutom bröstmjölk till riktigt små barn) som innehåller alla näringsämnen vi behöver. Ägg saknar helt och hållet kostfibrer, så det man framför allt behöver komplettera med är fullkornsprodukter, grönsaker, frukt och bär.

  De oönskade ämnen som finns i ägg är bland annat dioxiner och PCB. För några år sedan upptäckte livsmedelskontrollen relativt höga innehåll av dessa miljögifter i ekologiska ägg: Dioxiner och PCB i ägg.

  Vänliga hälsningar
  Åsa B
  (Uppdaterad )
 • Hej! Med tanke på ackumulation av PCB och dioxiner i ekologiska ägg, vår dotter äter två äggulor om dagen och är 10 månader. Bör vi sluta ge henne så mycket ägg? Vänlig hälsning Jenny 

 • Hej Jenny,
  även de ekologiska äggen har halter av miljögifterna som ligger under gällande gränsvärde. Därför har vi inga råd om att äta mindre mängder av ekologiska ägg än av konventionella.

  Vänliga hälsningar
  (Uppdaterad )
 • Finns det en hälsorisk med att äta ägg om man har något förhöjda triglycerider?
  Eva
 • Hej Eva!
  Ja, vid höga kolesterol-/triglyceridvärden är det alltid bäst att prata med sin läkare och höra vad som är rekommenderat just för dig som individ. De kostråd Livsmedelsverket ger är alltid generella och vänder sig till en hel befolkningsupp. Individuella råd ges av hälso- och sjukvården.

  Vänliga hälsningar
  Inger
  (Uppdaterad )
 • Hej!

  Stämmer det att kolesterolnivåerna i kroppen inte höjs av att äta kolesterol eller finns det ett direkt samband med hur mycket kolesterol man intar via föda och kolesterolvärden.

  Vänliga hälsningar
  Johan
  (Uppdaterad )
 • Hej!

  Vilken typ av fett man äter spelar större roll än hur mycket kolesterol man får i sig från maten. Men särskilt för personer med höga kolesterolvärden kan även intaget av kolesterol från maten behöva begränsas.

  Här kan du läsa mer om olika fetter.

  Vänliga hälsningar
  Åsa B
  (Uppdaterad )

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Din e-postadress visas aldrig för andra, bara ditt namn om vi lägger ut ditt inlägg i forumet.