Välkommen!
Vi svarar enbart under vardagar. Om du söker här i forumet kanske du får hjälp av våra tidigare svar på liknande frågor. Sök också gärna på vår webb.
Alla frågor hanteras säkert i vårt system. När du får ett svar innehåller det en länk. Den länken är det bara du som kan nå. För att någon annan ska kunna se svaret krävs att vi aktivt lagt ut det synligt i forumet.
Skulle vi välja att synliggöra din fråga för andra, tar vi först bort personliga uppgifter. Andra kan då inte se vem frågan kommer från. Det är bra om du också tänker på att inte ange uppgifter i själva frågan som skulle kunna kopplas just till dig.
Läs mer i vår policy nedan.
Alla ska känna matglädje och må bra av maten
Ägg är jättebra mat och en bra källa till jod, selen och fettlösliga vitaminer som till exempel vitamin D. Men som alltid är det viktigt att äta varierat. Äter man väldigt många ägg blir det inte plats för andra livsmedel och kosten blir för ensidig. Ett av våra viktigaste råd är att äta varierat. Det kan du läsa mer om i faktaskriften Hälsosam helhet och på vår webb: Kostråd - hitta ditt sätt.
Livsmedelsverket har inga specifika rekommendationer om hur många ägg barn, eller vuxna, kan äta.
Läs mer om ägg på Livsmedelsverkets webbplats.
Och om du är intresserad av näringsvärdet och innehållet av kolesterol i ägg, eller andra livsmedel, så kan du titta i vår livsmedelsdatabas. Välj "alla näringsämnen" om du vill se hur mycket de innehåller av kolesterol och olika fettsyror.
Vänliga hälsningar Åsa
Tolv ägg skulle täcka mer än en tredjedel av energibehovet för de flesta och det är inte bra om ett enskilt livsmedel står för en så stor andel av energiintaget. Vi behöver äta många olika sorters livsmedel för att få i oss all näring. Att äta av många olika sorters livsmedel minskar också risken för att få i sig för mycket av något oönskat ämne.
Vänliga hälsningar
Finns det en hälsorisk om man äter upp till tre ägg om dagen varje dag i vecka?
Kommer från en person som äter allsidigt och tränar.
MVH
Om du äter varierat och hälsosamt i övrigt ser jag inte att det skulle innebära någon risk att äta tre ägg om dagen.
Hälsningar
Min dotter är nio månader. Hon får vegansk kost förutom ägg och vi järnberikar hennes mat med paltbröd. Hon äter två äggulor om dagen, får hon i sig tillräckligt med B12?
Vänliga hälsningar Jenny
På Livsmedelsverket kan vi tyvärr inte bistå med den här typen av individanpassade råd, men i vår webbtext om vegansk mat till barn kan du själv se hur mycket B12 som rekommenderas och i vår livsmedelsdatabas hittar du näringsinnehållet i äggula och många andra livsmedel. För att se innehållet av vitamin B12 måste du välja in "Alla näringsämnen" som näringsämneslista uppe till vänster i sökfunktionen.
I Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas finns det uppgifter om mer än 50 näringsämnen i över 2000 olika livsmedel och maträtter.
Här kan du läsa om hur du söker och om de olika funktioner som finns i livsmedelsdatabasen.
Du kan alltid hitta sökfunktionen på förstasidan på www.livsmedelsverket.se.
Vänliga hälsningar
"Tolv ägg skulle täcka mer än en tredjedel av energibehovet för de flesta och det är inte bra om ett enskilt livsmedel står för en så stor andel av energiintaget. Vi behöver äta många olika sorters livsmedel för att få i oss all näring. Att äta av många olika sorters livsmedel minskar också risken för att få i sig för mycket av något oönskat ämne."
1: Om 12 ägg ger "mer än en tredjedel av energibehovet"; på vilket sätt menar du då att det är för mycket, och vad ska man då fylla ut de (över) 2 andra 3:e-delarna med ?
2: Vad är det för viktigt näringsämne som inte finns i ägg ?
3: Vad finns det för "oönskat" ämne i ägg ?
Jag måste haft "tur" hittills som inte har det minsta problem av att dricka närmare 9000 ägg/år....
Det finns inget livsmedel (förutom bröstmjölk till riktigt små barn) som innehåller alla näringsämnen vi behöver. Ägg saknar helt och hållet kostfibrer, så det man framför allt behöver komplettera med är fullkornsprodukter, grönsaker, frukt och bär.
De oönskade ämnen som finns i ägg är bland annat dioxiner och PCB. För några år sedan upptäckte livsmedelskontrollen relativt höga innehåll av dessa miljögifter i ekologiska ägg: Dioxiner och PCB i ägg.
Vänliga hälsningar
även de ekologiska äggen har halter av miljögifterna som ligger under gällande gränsvärde. Därför har vi inga råd om att äta mindre mängder av ekologiska ägg än av konventionella.
Vänliga hälsningar
Ja, vid höga kolesterol-/triglyceridvärden är det alltid bäst att prata med sin läkare och höra vad som är rekommenderat just för dig som individ. De kostråd Livsmedelsverket ger är alltid generella och vänder sig till en hel befolkningsupp. Individuella råd ges av hälso- och sjukvården.
Vänliga hälsningar
Stämmer det att kolesterolnivåerna i kroppen inte höjs av att äta kolesterol eller finns det ett direkt samband med hur mycket kolesterol man intar via föda och kolesterolvärden.
Vänliga hälsningar
Vilken typ av fett man äter spelar större roll än hur mycket kolesterol man får i sig från maten. Men särskilt för personer med höga kolesterolvärden kan även intaget av kolesterol från maten behöva begränsas.
Här kan du läsa mer om olika fetter.
Vänliga hälsningar
överst i tråden så står det att Livsmedelsverket inte har några specifika rekommendationer om hur många ägg barn, eller vuxna, kan äta.
Ägg är jättebra mat och en bra källa till jod, selen och fettlösliga vitaminer som till exempel vitamin D. Men som alltid är det viktigt att äta varierat. Äter man väldigt många ägg blir det inte plats för andra livsmedel och kosten blir för ensidig. Ett av våra viktigaste råd är att äta varierat. Det kan du läsa mer om i faktaskriften Hälsosam helhet och på vår webb: Kostråd - hitta ditt sätt.
Läs mer om ägg på Livsmedelsverkets webbplats.
Vänlig hälsning