Ägg - finns det någon gräns för hur många det är bra att äta varje dag?
Jag undrar om det finns någon begränsning för hur många ägg det är lämpligt att äta? Är det mycket kolesterol i ägg?
Följ inlägget
3
följare
Ägg är jättebra mat och en bra källa till jod, selen och fettlösliga vitaminer som till exempel vitamin D. Men som alltid är det viktigt att äta varierat. Äter man väldigt många ägg blir det inte plats för andra livsmedel och kosten blir för ensidig. Ett av våra viktigaste råd är att äta varierat. Det kan du läsa mer om i faktaskriften Hälsosam helhet och på vår webb: Kostråd - hitta ditt sätt.
Livsmedelsverket har inga specifika rekommendationer om hur många ägg barn, eller vuxna, kan äta.
Läs mer om ägg på Livsmedelsverkets webbplats.
Och om du är intresserad av näringsvärdet och innehållet av kolesterol i ägg, eller andra livsmedel, så kan du titta i vår livsmedelsdatabas. Välj "alla näringsämnen" om du vill se hur mycket de innehåller av kolesterol och olika fettsyror.
Vänliga hälsningar Åsa
Tolv ägg skulle täcka mer än en tredjedel av energibehovet för de flesta och det är inte bra om ett enskilt livsmedel står för en så stor andel av energiintaget. Vi behöver äta många olika sorters livsmedel för att få i oss all näring. Att äta av många olika sorters livsmedel minskar också risken för att få i sig för mycket av något oönskat ämne.
Vänliga hälsningar
Finns det en hälsorisk om man äter upp till tre ägg om dagen varje dag i vecka?
Kommer från en person som äter allsidigt och tränar.
MVH
Om du äter varierat och hälsosamt i övrigt ser jag inte att det skulle innebära någon risk att äta tre ägg om dagen.
Hälsningar
Min dotter är nio månader. Hon får vegansk kost förutom ägg och vi järnberikar hennes mat med paltbröd. Hon äter två äggulor om dagen, får hon i sig tillräckligt med B12?
Vänliga hälsningar Jenny
På Livsmedelsverket kan vi tyvärr inte bistå med den här typen av individanpassade råd, men i vår webbtext om vegansk mat till barn kan du själv se hur mycket B12 som rekommenderas och i vår livsmedelsdatabas hittar du näringsinnehållet i äggula och många andra livsmedel. För att se innehållet av vitamin B12 måste du välja in "Alla näringsämnen" som näringsämneslista uppe till vänster i sökfunktionen.
I Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas finns det uppgifter om mer än 50 näringsämnen i över 2000 olika livsmedel och maträtter.
Här kan du läsa om hur du söker och om de olika funktioner som finns i livsmedelsdatabasen.
Du kan alltid hitta sökfunktionen på förstasidan på www.livsmedelsverket.se.
Vänliga hälsningar
"Tolv ägg skulle täcka mer än en tredjedel av energibehovet för de flesta och det är inte bra om ett enskilt livsmedel står för en så stor andel av energiintaget. Vi behöver äta många olika sorters livsmedel för att få i oss all näring. Att äta av många olika sorters livsmedel minskar också risken för att få i sig för mycket av något oönskat ämne."
1: Om 12 ägg ger "mer än en tredjedel av energibehovet"; på vilket sätt menar du då att det är för mycket, och vad ska man då fylla ut de (över) 2 andra 3:e-delarna med ?
2: Vad är det för viktigt näringsämne som inte finns i ägg ?
3: Vad finns det för "oönskat" ämne i ägg ?
Jag måste haft "tur" hittills som inte har det minsta problem av att dricka närmare 9000 ägg/år....
Det finns inget livsmedel (förutom bröstmjölk till riktigt små barn) som innehåller alla näringsämnen vi behöver. Ägg saknar helt och hållet kostfibrer, så det man framför allt behöver komplettera med är fullkornsprodukter, grönsaker, frukt och bär.
De oönskade ämnen som finns i ägg är bland annat dioxiner och PCB. För några år sedan upptäckte livsmedelskontrollen relativt höga innehåll av dessa miljögifter i ekologiska ägg: Dioxiner och PCB i ägg.
Vänliga hälsningar
även de ekologiska äggen har halter av miljögifterna som ligger under gällande gränsvärde. Därför har vi inga råd om att äta mindre mängder av ekologiska ägg än av konventionella.
Vänliga hälsningar
Ja, vid höga kolesterol-/triglyceridvärden är det alltid bäst att prata med sin läkare och höra vad som är rekommenderat just för dig som individ. De kostråd Livsmedelsverket ger är alltid generella och vänder sig till en hel befolkningsupp. Individuella råd ges av hälso- och sjukvården.
Vänliga hälsningar
Stämmer det att kolesterolnivåerna i kroppen inte höjs av att äta kolesterol eller finns det ett direkt samband med hur mycket kolesterol man intar via föda och kolesterolvärden.
Vänliga hälsningar
Vilken typ av fett man äter spelar större roll än hur mycket kolesterol man får i sig från maten. Men särskilt för personer med höga kolesterolvärden kan även intaget av kolesterol från maten behöva begränsas.
Här kan du läsa mer om olika fetter.
Vänliga hälsningar
Mvh Jessica
Det går tyvärr inte att ge något tydligt svar på din fråga. Eftersom det är relativt ovanligt att äta mer än ett ägg om dagen finns endast ett fåtal studier där intaget varit högre än ett ägg per dag.
Dessutom är det kosten i sin helhet som spelar roll.
Livsmedelsverket har inte möjlighet att erbjuda någon individuell kostrådgivning.
Vänliga hälsningar
Ja, det finns de som äter fler än ett ägg per dag, men det är inte så vanligt. Därför finns det endast ett fåtal studier där intaget varit högre.
Det som skulle behövas är studier där man särskilt har valt ut personer som äter mycket ägg. Men då behövs även en kontrollgrupp som i övrigt äter och lever på samma sätt, annars kan man ju inte veta om det är äggen eller något annat som orsakar eventuella skillnader i hälsoutfall.
Vänliga hälsningar