I Livsmedelsverkets forum kan du hitta svar på vanliga frågor.
Om du inte hittar svar på din fråga går det bra att skicka in den i forumet. Tänk på att inte ange inte känsliga personuppgifter, exempelvis namn eller information om någons hälsa.
Gravida kan söka svar i "Fråga Liv".
Som livsmedelsföretag kan du
- läsa vår information till företagare,
- skicka frågan till fragor@slv.se,
- kontakta oss via telefon 018-175000
(tis.9.00-11.00 och tors.14.00-16.00),
- kontakta din kontrollmyndighet
(företagsspecifika frågor)
Så behandlar Livsmedelsverket personuppgifter.
tack för din fråga.
Det går bra att använda vinäger i matlagningen när du är gravid. Om det är någon alkohol kvar i dessa är det för lite för att vara skadligt.
Välkommen igen!
går det alltså att använda dessa både i matlagning som hettas upp och även som dressing?
ja precis. Det går bra att använda som de är som dressing, utan upphettning.
Vänliga hälsningar
tack för frågan.
Ja, det går också bra att äta inlagd sill med vitvinsvinäger.
Vänliga hälsningar
Ja, det går bra att använda risvinäger även som gravid.
Vänliga hälsningar
Ja, det går bra även för gravida att använda opastöriserad vinäger. Vinäger är en sur produkt och risken för skadliga mikroorganismer i den är minimal.
Med vänlig hälsning
Ja, det går bra att äta den kall i en sallad även när man är gravid.
Med vänlig hälsning
Tack för din fråga!
Ja, det går bra att äta äppelcidervinäger i exempelvis pizzasallad även när du är gravid. Om det är någon alkohol kvar i dessa är det för lite för att vara skadligt.
Med vänlig hälsning
Är det någon skillnad i hållbarhet för pizzasallad när man är gravid vs icke-gravid? Alltså om man gjort pizzasallad hemma (min brukar hålla ca 1 vecka), kan jag äta den hela den tiden även när jag är gravid? Eller borde den ätas inom kortare tid under graviditet med tanke på bakterier? Det är rapsolja, vitvinsvinäger och äppelcidervinäger i och vitkålen är noga sköljd i kallt vatten innan.
Mvh Amanda
Tack för din fråga! Det går bra att äta pizzasallad upp till en vecka om den förvaras i kylen. Det gäller alla konsumenter, inte bara gravida.
Det är främst temperaturen i kylskåpet som avgör hur länge maten håller. Ju lägre temperatur maten förvaras i, desto långsammare förökar bakterier sig. En lämplig kylskåpstemperatur är 4 °C.
vänliga hälsningar,