Vad krävs för att starta ett destilleri och bryggeri?
Hej,
Jag har lite frågor om vilka krav och regler det är om jag vill starta ett destilleri och bryggeri. Var hittar jag dessa krav?
Hur ska byggnaden/lokalen se ut, finns tips på hur den kan se ut. Tex. Krav på vissa hygienkonsult mm. Men även om det finns några krav och regler på tillverkning, processutrustning mm? Jag tar gärna emot så mycket information jag kan få.
Med vänlig hälsning
Jag har lite frågor om vilka krav och regler det är om jag vill starta ett destilleri och bryggeri. Var hittar jag dessa krav?
Hur ska byggnaden/lokalen se ut, finns tips på hur den kan se ut. Tex. Krav på vissa hygienkonsult mm. Men även om det finns några krav och regler på tillverkning, processutrustning mm? Jag tar gärna emot så mycket information jag kan få.
Med vänlig hälsning
Följ inlägget
2
följare
Som livsmedelsföretagare har du många lagar och regler att ta hänsyn till. Du kan börja med att läsa på om att starta företag.
På Livsmedelsverkets hemsida kan du läsa vad som gäller vid produktion av alkoholdrycker, sprit och alkoholhaltiga preparat. På sidan finns bland annat branschriktlinjer för småbryggerier och tillverknings- och märkningsregler av alkoholhaltiga drycker.
För tillverkning av spritdrycker eller vin av druvor, behöver du registrera ditt företag hos Livsmedelsverket. Blanketter hittar du på vår sida om anmälan om registrering av livsmedelsanläggning.
Andra regler hos andra myndigheter
För tillverkning av övriga alkoholhaltiga drycker så ska du kontakta din kommunens miljö- och hälsoskyddsnämnd.
Observera att du kan behöva kontakta flera myndigheter, såsom Skatteverket, gällande alkoholskatter.
Med vänlig hälsning,