Vad kan jag äta utomlands som gravid?
Hej! Jag och min sambo är i Grekland och insåg dagen innan att vi är gravid. Vad bör sambon tänka på i kostväg när vi är här? Vilka sorters fisk skall undvikas? Kan man äta fetaost och tsatsiki?
Följ inlägget
1
följare
Ni bör följa samma råd som ni följer i Sverige, det vill säga våra kostråd för gravida.
Fetaosten ska vara tillverkad av pastöriserad mjölk om den säljs i lösvikt och även yoghurten i tsatsikin.
Halloumi, mozzarella och färdigförpackad fetaost går bra att äta även om det inte är pastöriserad mjölk som använts.
När det gäller exempelvis olika fiskarter, som inte finns omnämnda i våra kostråd, kan det vara en bra idé att fråga på plats efter vilka rekommendationer man ger där.
Vi har också allmänna råd för utlandsresa. Läs gärna dem också.
Går det att äta sallad (ej upphettade grönsaker) på restaurang i Grekland som gravid eller bör jag undvika det eftersom den sannolikt är sköljt i deras dricksvatten? Jag tänker t.ex. på grekisk sallad (bortsett från fetaosten), grönsaker i gyros, som tillbehör till mat eller uppskurna grönsaker på frukosten.
Jag undrar även hur det är med is i dricka samt om det går att äta glass där?
Det är samma regler som gäller för både mat och dricksvatten i Grekland som i Sverige. Det är gemensamma regler om säker mat och säkert dricksvatten inom hela EU.
Det ska alltså gå bra att äta sallad, glass och is även där.
Följ våra råd om mat till gravida och allmänna råd vid utlandsresa
Det finns inga särskilda rekommendationer att avstå från särskilda livsmedel när du är gravid och ska åka utomlands. Samma råd som vi har i Sverige gäller även när du är i Grekland, det vill säga våra kostråd för gravida.
Vi har också allmänna råd för utlandsresa som gäller alla konsumenter, inte bara gravida.