Tonfisk i sushi och gravid
Ni skriver att man som gravid kan äta alla sushivarianter men att man inte ska äta tonfisk. Hur är det då med tonfisken som serveras i sushin, ska man undvika den?
Följ inlägget
2
följare
Färsk och fryst tonfisk är en av de fiskarter som kan innehålla mer kvicksilver än andra arter. Därför bör man inte äta det så ofta när man är gravid, inte oftare än 2-3 gånger per år totalt för de arterna. Du hittar vilka de fiskarterna är på sidan om mat att undvika under rubriken Fisk.
Men med "en gång" har vi räknat på 125 gram, och så mycket väger ju inte tonfiskbiten på sushi. Om du inte äter sushi så ofta går det alltså bra att äta tonfiskbiten också. Äter du sushi väldigt ofta är det kanske bra att beställa en variant utan tonfisk.
På vår webbplats har vi också råd till gravida där vi samlat sådant som gravida särskilt behöver tänka på. Där kan man också skriva in olika livsmedelsprodukter och få svar om de går bra att äta även när man är gravid.
Välkommen tillbaka om du har fler frågor!
När ni säger 125g tonfisk 2-3 gånger per år för gravida är det någon speciell typ av tonfisk ni gjort beräkningarna på då? Det skiljer sig ju ganska mycket mellan de olika arterna till exempel Ahi som har ca. tre gånger så mycket kvicksilver som Skipjack tonfisk.
med vänliga hälsningar
Hanna
Skipjack finns inte som färsk eller fryst och det är inte den som används i sushi.
Skipjack används i konservburkarna. Skipjack har precis som du skriver låga halter av kvicksilver och den kan gravida äta ofta.
Vänliga hälsningar och välkommen igen!
Rekommendationerna om tonfisk är samma för gravida och ammande.
På vår webbplats hittar du mer information om bra mat för dig som ammar. I vår snabbguide "Fråga Liv" för ammande kan du också skriva in olika livsmedelsprodukter och snabbt få svar på om de går bra att äta även när du ammar.
Välkommen tillbaka om du har fler frågor!