Äta alla skaldjur som gravid?
Hej! Finns det något skaldjur jag INTE kan äta som gravid? Försöker hitta info om det men lyckas inte. Har något minne av att jag läst att man ska undvika krabba. Stämmer det? Och hur är det med hummer
Med vänlig hälsning, Hanna
Med vänlig hälsning, Hanna
Följ inlägget
6
följare
tack för din fråga.
Det går bra att äta alla skaldjur även som gravid. När det gäller krabba är det enbart det vita köttet du bör äta. Krabbsmöret kan ha höga halter av kadmium och därför bör gravida inte äta det.
På vår webbplats har vi råd till gravida där vi samlat sådant som gravida särskilt behöver tänka på. I vår snabbguide "Fråga Liv" för gravida kan man också skriva in olika livsmedelsprodukter och snabbt få svar på om de går bra att äta även när man är gravid.
Välkommen tillbaka om du har fler frågor!
Vad gäller när man är gravid/ammar?
Bör man se över ursprung/ vilka vatten de är fiskade från när det kommer till räkor/skaldjur? Hur är det med räkor man köper över disk går de också bra att äta? Tex om de är fiskade på västkusten.
Mvh Cecilia
Som, det står i första svaret går det bra att äta alla slags skaldjur. Man behöver inte tänka på var de är fångade. Det går bra att köpa räkor över disk.
Vänliga hälsningar
de behöver inte upphettas. Räkor man köper i butik och över disk är redan kokta. Det är därför de är röda. Okokta räkor är mer grå i färgen.
Vänliga hälsningar
Det går bra att äta både räkor och räkchips när du är gravid.
Vänliga hälsningar
Livsmedelsverket har inte haft något råd om att äta max 300 gram räkor i veckan. Däremot har vi råd om fisk och skaldjur: ät fisk och skaldjur två till tre gånger i veckan, variera mellan magra och feta sorter och välj miljömärkt. Det finns även särskilda råd om fisk för gravida.
Äter man varierat enligt rådet så följer det naturligt att det inte blir mer räkor än så, utspritt över en tid.
Välkommen igen om du har fler frågor!
Kan man äta räkor som ligger i lag i burk som man kan köpa i mataffär?
Och kan man äta räksmörgås ute på café/resturang som ofta har liknande räkor som är handskalade någonannanstans.
Och behöver man isåfall fundera på hur aiolin / majonäsen tillagad som ofta serveras på?
Tack på förhand!
I trådens översta svar skriver vi att gravida kan äta alla skaldjur. Så de räkor du nämner går bra. Du behöver inte tänka på hur majonnäsen är tillagad.
De allra flesta livsmedel går bra att äta som vanligt när du är gravid, utifrån Livsmedelsverkets kostråd för vuxna.
Några saker bör du äta mindre av och du behöver få i dig lite extra näring. Det du behöver tänka på finns att läsa i våra särskilda råd för gravida.
Välkommen igen om du har fler frågor!
Vänliga hälsningar
Färsk laxfilé som ligger på is går bra att äta inom ramen för våra allmänna råd om fisk och skaldjur: ät fisk och skaldjur två till tre gånger i veckan, variera mellan magra och feta sorter och välj miljömärkt.
Välkommen igen om du har fler frågor!
Kan man äta rödräkor som inte är genomstekta. Dvs fortfarande genomskinliga i mitten?
Tack för din fråga.
Ja det går bra att äta råa räkor. Du kan tänka på samma sätt som hemgjord sushi, ät dem inom några få dagar efter att de har fiskats eller tinats (om de varit frysta).
Med vänlig hälsning,