Rött kött - vad är det?

Jag blev fundersam när på nyheterna i morse. Det gick ut på att julskinkan innehåller nitrit för att göra skinkan röd. Det avslutades med att vi skulle äta mindre med rött kött.
Då blev jag fundersam över begreppet rött kött som jag trodde var nötkött.
Då undrar jag vad som är problemet med ”rött kött”. Är det bevisat att nötkött är farligt att äta och i så fall varför. Jag utgår att det inte är färgen som är problemet. 


Gilbert

Kommentarer

 • Hej, och tack så mycket för frågan.

  Med rött kött menas kött från nöt, gris, lamm, ren och vilt. Däremot räknas inte kött från fågel som kyckling och kalkon som rött kött.

  Troligen flera samverkande faktorer
  Man vet ännu inte vad det är i rött kött och chark som ligger bakom den ökade risken för cancer i tjock- och ändtarmen. Det är troligen flera faktorer som samverkar. Det som diskuteras är bland annat så kallat hemjärn (den form av järn som finns i kött), fett, nitrit, nitrosaminer, salt och virus.

  Tydlig koppling
  Även om orsaken är oklar är det ingen tvekan om att det finns en tydlig koppling mellan rött kött och chark, och risken att drabbas av denna cancerform. I de studier som har gjorts har man tagit hänsyn till andra faktorer som kan öka risken för cancer, som rökning, alkohol, övervikt och låg grönsakskonsumtion, och ändå sett ett tydligt samband mellan rött kött, chark och cancer i tjock- och ändtarmen. Chark bedöms öka risken mer än rött kött.

  Läs gärna mer på vår webbplats om Kött och chark - råd.

  Vänliga hälsningar och välkommen igen!
  Ingela
 • Även om det är chark på fågelkött. Är det farligt.
  Gilbert
 • Hej igen,
  ja, även charkprodukter tillverkade av fågel räknas i sammanhanget som mer riskabla för hälsan.

  Vänliga hälsningar
  Ingela

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Din e-postadress visas aldrig för andra, bara ditt namn om vi lägger ut ditt inlägg i forumet.